Total Media News

UE vrea ca fondul de urgenta permanent al zonei euro sa devina operational de la 9 iulie PDF Imprimare
Luni, 04 Iunie 2012 07:17
Index articol
UE vrea ca fondul de urgenta permanent al zonei euro sa devina operational de la 9 iulie
Pagina 2
Toate paginile

                 Uniunea Europeană (UE) vrea ca fondul permanent de 500 de miliarde de euro pentru ajutarea statelor cu probleme din zona euro, Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM), să devină operaţional la 9 iulie, a declarat un oficial european citat de Bloomberg.

      Parlamentele celor 17 state membre trebuie să ratifice ESM înainte ca acesta să intre în vigoare pentru a contracara criza datoriilor din zona euro.


 

        Până ce ESM va primi 90% din capitalul promis, oficialii europeni trebuie să folosească în continuare Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (European Financial Stability Facility - EFSF), care mai are dintr-un total de 440 de miliarde de euro circa 240 de miliarde de euro.

    Data la care noul fond va intra în vigoare depinde de evoluţia aprobării în Germania, unde parlamentul ar putea vota cel mai târziu în prima săptămână din iulie. Având în vedere necesitatea avizelor naţionale, oficialii statelor euro speră ca ţinta de 9 iulie să poată fi atinsă, a declarat sursa citată.

     ESM este componenta cheie a planului de protecţie de 1.000 de miliarde de dolari destinat opririi contagiunii crizei datoriilor, în urma cărora Grecia, Portugalia şi Irlanda au fost nevoite să apeleze la ajutor financiar extern. Fondul reprezintă capacitatea zonei euro pentru alte programe de ajutor financiar extern, întrucât restul planului de protecţie include sume deja angajate de 300 de miliarde de euro.

Moneda euro a pierdut 6,8% faţă de dolar în ultimele două luni şi s-a apropiat vineri de minimul a aproape doi ani, din cauza temerilor că uniunea monetară s-ar putea diviza.

Germania va asigura 27% din capitalul ESM, astfel că dacă legislativul german votează în iunie, fondul ar putea deveni operaţional de la 1 iulie. Ţările participante trebuie să transfere prima tranşă a capitlului în 15 zile de la ratificarea ESM.

Activarea ESM va fi un semnal important pentru pieţele financiare că zona euro continuă să susţină planul de luptă împotriva crizei, a declarat Michala Marcussen, şef al departamentului de analiză economică la Societe Generale.

Până în prezent, Portugalia şi Franţa au ratificat ESM, iar parlamentele celorlalte state vor urma în următoarele câteva săptămâni.

 

 

 

 

**  sursa  :Mediafax

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Economie UE vrea ca fondul de urgenta permanent al zonei euro sa devina operational de la 9 iulie