Total Media News

Ne vindem IEFTIN si resursele naturale ce le mai avem PDF Imprimare
Joi, 29 August 2013 14:28
Index articol
Ne vindem IEFTIN si resursele naturale ce le mai avem
Pagina 2
Toate paginile

                 Rosia Montana, un nou  "caz Petrom"   ?

        De ce vrem sa vindem aurul pentru o redeventa de 6%

        Guvernul a dat unda verde proiectului de la Rosia Montana.
                     
     Pentru o redeventa de 6%, statul isi vinde practic rezervele de aur si argint din Muntii Orastie. E mult, e putin? Ce scenarii, cu implicatii majore pentru economia Romaniei, ar putea decurge din aceasta afacere, intr-o analiza DailyBusiness.ro.
   Proiectul de lege a fost aprobat marti de Guvern si trimis Parlamentului. Victor Ponta a declarat ca ramane ca alesii sa decida daca exploatarea va incepe sau nu.   Din punctul de vedere al Executivului USL, la Rosia Montana nu este nicio problema cu aceasta afacere.
   Statul va primi o redeventa miniera de 6% si isi va creste participatia indirecta in proiect la 25%.  6% este, coincidenta sau nu, si redeventa paguboasa pe care statul roman a cerut-o OMV-ului, in 2004, la privatizarea Petrom, cand i-a acordat dreptul de a exploata resursele de petrol si gaze ale Romaniei pana in 2014.
     In alte tari, redeventele erau de 40-70%.
     La fel si cu aurul si argintul. 
    "La fel ca in cazul Petrom, dovedim ca nu suntem in stare sa ne vindem eficient resursele. 6% reprezinta o cota infima in comparatie cu castigurile investitorului din acest proiect. Sa nu uitam ca pe langa aur si argint, muntele de la Rosia Montana contine multe zacaminte foarte rare, despre care vad ca nu se spune nimic", afirma analistul Cristian Dinulescu.


 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home