Total Media News

Top 10 cele mai bune telefoane in 2011 PDF Imprimare
Vineri, 30 Decembrie 2011 09:29
  

2011 a fost fara indoiala un an an al inovatiilor din punct de vedere tehnologic. Industria telefoanelor mobile a tinut prima pagina a publicatiilor IT&C prin lansari rasunatoare, modele cu specificatii si functii extreme si nu in ultimul rand vanzari record.

 

 

Da, vorbim despre vanzari de milioane de unitati in conditiile in care lumea se lupta in continuare cu efectele recesiunii globale. Cum poate o industrie atat de tanara sa se dezvolte in perioada de criza, in timp ce alte domenii se afla intr-un regres fara precedent? Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de evident: prin inovare, creativitate si flexibilitate.

Astfel, in 2011 am avut parte de smartphone-uri in adevaratul sens al cuvantului, telefoane care prin functiile lor ne fac viata mai usoara si mai putin plictisitoare. Mai jos am realizat un top al celor mai bune 10 terminale ale anului, evident, in opinia noastra. In clasament am luat in calcul atat specificatiile, performantele, elementele de design dar mai ales succesul inregistrat pe piata, pentru ca degeaba analizam si intoarcem pe toate partile un super-telefon daca acesta va ajunge sa adune praf pe rafturile magazinelor. La sfarsitul zilei, succesul unui model se masoara in castigurile generate si in contributia sa la cresterea si dezvoltarea brand-ului pe care il poarta inscriptionat pe carcasa.

Dar destul cu vorbaria, sa trecem la prezentarea topului, in ordinea descrescatoare a numerelor de pe tricou:

10. Nokia N9

Nokia N9

Daca am fi intocmit un astfel de top in urma cu patru-cinci ani probabil ca 11 pozitii din 10 ar fi fost ocupate de Nokia, dar astazi gigantul finlandez a ajuns pe un deloc confortabil loc zece din zece. De ce? Pentru ca au ales un drum propriu si se incapataneaza sa il urmeze. Nu pot sa imi dau seama de ce, dar Nokia cauta cu tot dinadinsul sa se “opuna” curentului Android si asta nu ii prieste deloc.

Nokia N9 promitea o noua experienta smartphone, oarecum diferita de cea de pe Android. Noul terminal avea scopul de a resuscita piata telefoanelor inteligente Nokia prin sistemului de operare MeeGo ce ofera o interfata intuitiva, designului simplu dar de efect si nu in ultimul rand datorita functiilor. Din punct de vedere al dotarilor (ecran AMOLED, procesor 1GHz si camera 8MP), telefonul trece drept unul mediu, dar cand vine vorba de pret acesta “concureaza” cu cele mai noi si mai puternice modele Android: peste 2000 de lei.

Desi promitator, modelul a ajuns tarziu pe piata, iar din punct de vedere al vanzarilor, momentan nu a reusit sa isi depaseasca conditia de: “cobai” finlandez.

Specificatiile producatorului

9. Sony Ericsson Xperia Arc

Sony-ericsson-xperia-arc

Poate ca Sony Ericsson Xperia Arc ar fi fost undeva in apropierea podiumului, daca nu apucam sa vedem dual core-ul. Lansat devreme, in martie, a apucat sa se bucure de ceva atentie din partea publicului, asta si pentru ca a venit ca o revelatie dupa esecurile anterioare: Xperia X1, X2 si X10.

Cu un design interesant, un display LCD peste medie datorita tehnologiei Sony Bravia Mobile Engine, procesor de 1 GHz si camera de 8MP, telefonul prezenta destul de multe atuuri. Ce s-a intamplat? Samsung Galaxy S II a fost lansat luna urmatoare si minunea Arc s-a incheiat subit. Ajustarea de pret a venit tarziu si in momentul de fata, Arc-ul nu mai reprezinta o solutie de upgrade pentru prea multa lume.

Specificatiile producatorului

8. HTC Sensation XE

htc-sensation-xe-with-beats-audio

HTC Sensation XE este o varianta ceva mai reusita a modelului lansat in luna mai, care aduce insa in plus un procesor mai rapid si o experienta muzicala imbunatatita. HTC a mizat pe colaborarea cu Beats in incercarea de a cuceri iubitorii de muzica si mai ales pe cei care apreciaza undele joase (basii).

Un model interesant, dar care a fost lansat mult prea tarziu pentru a mai schimba ceva in ierarhia anului 2011. Sensation XE ar fi facut senzatie cu jumatate de an in urma cand ar fi avut cu siguranta mai multe sanse in batalia cu modelele Samsung.

Specificatiile producatorului

7. LG Optimus 3D

lg-optimus-3d

Pentru LG, 2011 a fost un an al premierelor. Compania a adus pe piata Optimus 2X (lansat in decembrie 2010), primul telefon dual core, a lansat cel mai luminos display de pe piata (NOVA) prin intermediul Optimus Black si nu in ultimul rand au lansat primul telefon cu display stereoscopic din lume Optimus 3D.

Toate acestea i-au tinut undeva pe linia de plutire a vanzarilor. Totusi, telefoanele lor au reusit sa isi impresioneze clientii si prin performantele reale nu numai prin cele de pe fisa de specificatii.

Optimus 3D este un telefon ce ofera o experienta multimedia inedita si totodata intruneste caracteristicile unui adevarat flagship: procesor Cortex A9 dual-core de 1 GHzdoua camere de 5 MP, filmare Full HD in 2D si 720p in 3D, plus compatibilitate cu standardul DLNA.

Problema in cazul terminalelor LG ramane suportul precar pentru update-ul de software. Terminalul de fata promitea multe, insa a fost lansat cu Android Froyo in contextul in care concurentii deja trecusera la Gingerbread. La sfarsitul anului, LG a distribuit update-ul la Android 2.3, dar deja incep sa apara pe piata terminale cu Android 4.0.

Specificatiile producatorului

6. Samsung Galaxy Note

Galaxy-Note

Galaxy Note se inscrie in mini-seria de smartphone-uri care ne-au surprins intr-un mod placut anul acesta. Cum toti producatorii au mai adaugat cate putin la diagonalele display-urilor, Samsung a riscat prin aruncarea in lupta a mostrului de 5,3 inci.

Daca a facut bine sau nu, ramane sa vedem cand vom analiza vanzarile smartphone-ului pe steroizi. Intre timp putem spune ca desi aparent mare si numai bun pentru ping pong, Note-ul are un farmec aparte si o personalitate de care te atasezi cat ai zice Galaxy. Nici dotarile de sub capota nu sunt deloc de neglijat: procesor dual core de 1,4 GHz, 1 GB RAM, filmare Full HD, baterie de 2500 mAh si un stylus numit S-Pen.

Specificatiile producatorului

5. HTC Sensation

htc-sensation

Lansat in mai, acest model a fost primul concurent direct zdrobit de Samsung Galaxy S II. Desi caracteristicile il recomandau drept un adversar de temut, performantele au lasat de asteptat, iar ulterior si vanzarile.

Un telefon destul de interesant, cu functii utile si specificatii actuale, dar care pur si simplu nu a reusit sa se impuna in fata competitorilor. Acest model se incadreaza perfect in politica HTC pe 2011, de a fi mereu cu un pas in urma celor de la Samsung.

Specificatiile producatorului

4. Motorola DROID RAZR

motorola_droid_razr

Daca am fi intocmit un top bazat pe design sau frumusete, noua creatie a celor de la Motorola ar fi ocupat din start prima pozitie. DROID RAZR este de departe cel mai „cool” si mai nonconformist model de smartphone al anului 2011. Multi dintre noi ar fi tentati sa ii nege frumusetea si sa puna prezenta kevlar-ului pe seama unui exces de design.

Dupa parerea noastra, o iesire din tipare nu strica niciodata. Oricum frumusetea este un concept atat de relativ si de multe ori superficial construit de societate si media. Cei de la Motorola au mizat pe o caracteristica deja intens exploatata: micsorarea grosimii (7,1 mm) si au adaugat cateva elemente originale, care desi nu se inscriu in trend, reusesc sa trezeasca curiozitatea utilizatorilor.

Pe langa design amintim si cateva din caracteristicile demne de luat in seama: display Super AMOLED de 4,3 inci, procesor dual core Cortex A9 de 1,2 GHz si camera de 8 MP cu filmare Full HD.

Specificatiile producatorului

3. Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus

„Cum adica locul trei?”, ar intreba milioanele de fani Android care au asteptat nerabdatori cel mai delicios desert din “cofetaria” Google, dintre care probabil o mare parte deja se “infrupta” din bunatatile oferite de noul smartphone Nexus. Faptul ca este primul telefon din lume care ruleaza Android Ice Cream Sandwich, display-ul Super AMOLED de 4,65 inci si rezolutia de 720×1280 pixeli, design-ul si mare parte din functii, il recomanda ca un bun candidat pentru podium, poate chiar pentru prima pozitie. De ce nu se afla pe locul campionului? Datorita intarzaierilor repetate, intrucat de la lansare si pana la aparitia pe piata, am asistat cu totii la o adevarata telenovela. Sa nu mai vorbim de problemele de care tot mai multi utilizatori se plang: controlul de volum si touchscreen-ul. Din fericire, aceste mici neajunsuri isi vor gasi rezolvarea mai mult ca sigur in update-uri oficiale de soft.

Sa ne intelegem, acest model este poate cel mai asteptat telefon al anului, dupa iPhone 5 :) si fara indoiala este un flagship desavarsit, dar avand in vedere ca a fost lansat aproape la sfarsitul lui 2011 mai are inca destul de multe de demonstrat pe parcursul lui 2012.

Dupa parerea noastra, Galaxy Nexus se va impune pe piata drept etalon pentru ceilalti producatori si mai ales pentru Google, care a folosit acest terminal pentru a lansa in premiera Android 4.0. Cu toate acestea, nu credem ca va egala succesul in vanzari al Samsung Galaxy S II ci mai degraba va pregati terenul pentru o lansare a generatiei a treia.

Specificatiile producatorului

2. iPhone 4S

apple-iphone-4s

Probabil exista destul de multe voci care ar pozitiona acest terminal in fruntea clasamentului. Daca luam in calcul vanzarile impresionante, precum si toata agitatia creata de Siri, am fi tentati sa dam dreptate acestui cor de fani Apple. Dar de ce iPhone 4S se afla pe locul doi? Pentru simplul motiv ca gigantul mar american s-a impiedicat oarecum de fenomenul numit Galaxy. Din aprilie 2011 (lansarea SGSII) si pana in octombrie 2011 (lansarea iPhone 4S), Samsung si-a facut de cap pe piata fara sa aiba un adversar pe masura.

Am luat in calcul si faptul ca iPhone 4S este mai degraba un exercitiu de marketing decat un model nou, asadar pozitia secunda este mai mult decat bine atribuita. Spun asta pentru ca iPhone 4S a venit cand toata lumea astepta iPhone 5 si pe langa asta cel putin la exterior este identic cu iPhone 4. Cu alte cuvinte, multi dintre posesorii de iPhone 4 care au asteptat un upgrade privind lung spre Galaxy S2, nu cred ca au optat in final pentru iPhone 4S.

Pe de alta parte este adevarat ca Siri, camera de 8 megapixeli extrem de buna, precum si “motorul” de sub capota il recomanda drept: “the most amazing iPhone yet”, dar cam atat.

Specificatiile producatorului

1. Samsung I9100 Galaxy S II:

Samsung-Galaxy-S-II telefonul anului 2011

Fara indoiala, Samsung Galaxy S II este unul dintre cele mai bine primite telefoane mobile ale anului 2011 si mai mult ca sigur cel mai bine vandut terminal Samsung. Dupa vanzarile inregistrate de primul model, Galaxy S, cei de la Samsung trebuiau sa profite de atentia publicului si sa caute o reeditare a acestuia. Prin lansarea Galaxy S II, coreenii au facut mai mult decat atat, reusind sa uimeasca si sa domine piata smartphone-urilor Android.

Cati dintre dumneavoastra si-ar fi inchipuit in urma cu 1-2 ani in urma, ca Samsung va ajunge sa depaseasca nume sonore precum Nokia sau HTC? Lansarea modelului I9100 a fost motivul pentru care toti ceilalti producatori au fost oarecum “uitati” in 2011.

Caracteristicile sale de invidiat, design-ul simplu si mai ales reducerea ulterioara a pretului il recomanda in continuare drept un adevarat best buy pentru amatorii de smartphone-uri.

Pe langa toate acestea, terminalul de fata a reusit sa ridice brand-ul Samsung in ochii utilizatorilor, asa cum nici un alt telefon nu a reusit sa o faca anul acesta. Astfel putem recomanda Samsung Galaxy S II drept TELEFONUL ANULUI 2011.

Clasamentul s-a incheiat, dar trebuie sa amintim si cateva modele care desi nu au ajuns in top, merita luate in calcul atunci cand vorbim de smartphone-urile anului 2011: LG P930 (LG Nitro HD)Sony Ericsson Xperia Play, Sony Ericsson Xperia Arc S, Samsung Galaxy S Plus, Samsung Galaxy R, HTC Titan, HTC Sensation XL, Nokia Lumia 800.

Mai mult ca niciodata, producatorii cauta sa respecte dorintele sau sa satisfaca nevoile clientilor si in acelasi timp sa ii surprinda intr-un mod cat mai placut in speranta ca ii vor determina sa devina adevarati sustinatori ai brand-ului. Ce poate fi mai amuzant decat sa privesti un grup de fanboy certandu-se pe seama brand-ului preferat? Ultimele modele de smartphone-uri au ajuns adevarate arme in lupta dusa online pe forum-uri, blog-uri si site-uri de specialitate, de sustinatori fanatici.

Oare cam cat de amuzant trebuie sa fie pentru producatorii de smartphone-uri sa priveasca milioanele de utilizatori cum se cearta ca niste copii isterici pe seama jucariilor cumparate?

Este perfect adevarat ca toate aceste discutii si controverse au si o parte constructiva. Asta in ideea in care marile firme fac o pauza din numaratul profiturilor uriase generate de “vanzarea de jucarii” si eventual pleaca urechea spre multimea de clienti activi online.

Ce ne asteapta in 2012? Mai mult ca sigur vom vedea smartphone-uri quad core, ecrane ceva mai mari de 4,5 inci, rezolutii de peste 720×1280, poate se va atinge bariera de 2GB RAM si nu in ultimul rand incorporarea unor procesoare grafice ceva mai potente, care sa ofere posibilitati de gaming adevarat.

Ce ne-ar placea sa vedem in 2012?

Asta este o cu totul alta problema. In primul rand ne-ar placea sa vedem un smartphone cu o autonomie decenta si cand zic decenta ma refer la macar doua zile de heavy use fara prea multe griji. La fel de mult ne-ar placea sa vedem mai multe smartphone-uri cu personalitate atat din punct de vedere al design-ului cat si in personalizarile interioare. De acord ca Android-ul e unul singur si automat telefoanele seamana, dar uneori exceptiile pot fi cheia succesului.

La fel de mult ne-ar placea sa vedem cum este dezvoltata si exploatata partea de gaming a telefoanelor. Xperia Play a fost un inceput, dar am vrea sa credem ca vor urma si alte incercari de acest gen din ce in ce mai reusite.

Din partea cui sa ne asteptam la surprize placute? Marii jucatori din piata mai mult ca sigur isi vor incorda muschii si in 2012 si vor porni in batalia de cucerire a utilizatorilor:

- Apple trebuie sa se reinventeze prin iPhone 5, dar fara Steve Jobs

- Samsung trebuie sa uimeasca galaxia din nou cu un Galaxy S III

- Motorola ne poate impresiona alaturi de Google

- LG ar face bine sa lucreze la update-uri si la calitatea produselor

- Sony (Ericsson) are in continuare de recuperat

- HTC ar trebui sa se trezeasca cat inca mai are timp

- Nokia mai are o singura sansa: sa zguduie lumea Android prin lansarea unor terminale Windows Phone 8 atat de performante incat deserturile Google sa para niste fursecuri invechite

Totusi ramane sa vedem in ce masura vor reusi producatorii de telefoane mobile sa ne atraga atentia si in 2012. Piata smartphone-urilor este in continua crestere si intotdeauna exista loc pentru surprize si rasturnari de situatie. Asa ca cei care au incheiat 2011 pe podium vor trebui sa nu se lase pe o ureche si sa incerce sa ajunga acolo si anul viitor. In caz contrar, se pot gasi cel putin alti doi producatori dornici sa le ia locul.

 

 

 

 

 

 

 

**  sursa  :playtech.ro

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Economie IT Top 10 cele mai bune telefoane in 2011