Total Media News

Regele Spaniei a abdicat PDF Imprimare
Luni, 02 Iunie 2014 15:57

              Regele Juan Carlos al Spaniei a transmis astăzi un mesaj către poporul spaniol, explicând motivele abdicării sale, anunţate de premierul Rajoy.

             

      Juan Carlos a declarat că, în ianuarie, după ce s-a recuperat din punct de vedere fizic în urma operaţiilor suferite în urmă cu un an a decis să abdice pentru ca, odată cu transferul tronului către fiul său, prinţul moştenitor Felipe „să poată începe o nouă etapă de speranţă, în care să se îmbine experienţa căpătată şi energia unei noi generaţii”.

„Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viaţa întreagă. După aniversarea zilei de naştere din luna ianuarie, odată ce mi-am revenit fizic şi mi-am reluat agenda instituţională, am decis să pun capăt domniei şi să renunţ la Coroană, astfel ca guvernul şi camerele reunite ale legislativului să treacă la formalităţile pentru procesul de succesiune, potrivit prevederilor constituţionale”, a mai spus Regele Juan Carlos, conform corespondentului Agerpres.

 

„Prinţul Felipe este matur şi pregătit pentru rolul de rege”, a mai declarat fostul suveran spaniol.

* * *

Regele Juan Carlos al Spaniei a abdicat, informează BBC. Anunţul a fost făcut de prim ministrul Spaniei, Marino Rajoy, care nu a făcut publice motivele pentru care regele abdică.

Regele Juan Carlos va anunţa decizia abdicării poporului, în orele următoare.

Juan Carlos s-a urcat pe tron în 1975, şi a preluat conducerea ţării la două zile după moartea generalului Francisco Franco. Locul său pe tron va fi luat de Prinţul Felipe, principe de Asturias, în vârstă de 46 de ani.

De-a lungul multor ani de zile, Juan Carlos a fost văzut ca unul dintre cei mai populari monarhi. În ultimii ani însă, pe fundalul crizei economice ce a lovit ţara, încrederea spaniolilor în suveranul lor a cunoscut un declin.

În urmă cu doi ani, opinia publică spaniolă s-a arătat revoltată de participarea regelui la o vânătoare de elefanţi, ocazie cu care monarhul a suferit o fractură de şold. Regele nu a avut parte de compasiune pentru problemele medicale cauzate de vânătoarea din Botswana. Dimpotrivă, vacanţa costisitoare a suveranului, în timp ce Spania se confrunta cu o criză economică majoră, i-a iritat pe spanioli.

Neîncredera spaniolilor în suveran a continuat să crească odată cu scandalurile legate de acuzaţiile de corupţie aduse fiicei regelui, infanta Cristina şi soţului acesteia, investigaţi pentru fraudă şi spălare de bani.

Mai mult, în ultimii ani, sănătatea regelui a fost din ce în ce mai şubredă, monarhul fiind operat de mai multe ori. Problemele de sănătate repetate ale regelui Juan Carlos care de doi ani şi jumătate este într-o eternă recuperare după operaţiile pe care le-a suferit cât şi scandalurile de corupţie ce au lovit Casa Regală i-au făcut pe mulţi spanioli să se întrebe dacă nu ar fi timpul ca regele să abdice în favoarea prinţului Felipe, în floarea vârstei, la 46 de ani, urmând exemplul regelui Belgiei, care a abdicat în această vară în favoarea fiului său.

Prinţul Felipe, noul Rege al Spaniei, are 46 de ani, este căsătorit cu o fostă prezentatoare TV şi este tatăl a două fiice: Leonor şi Sofia.

 

 

**  sursa  : -- De Epoch Times | Epoch Times România 

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home