Total Media News

Parlamentul a respins definitv Legea Rosia Montana PDF Imprimare
Miercuri, 04 Iunie 2014 08:57
      Camera Deputatilor a respins, miercuri, cu 301 voturi "pentru", 11 "impotriva" si 3 abtineri, proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana, mai multi deputati aratand ca acest lucru este si o consecinta a eforturilor facute de societatea civila in strada.
                   
             
    Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, dupa votul de respingere, ca Ministerul stie ce trebuie sa faca pentru a ajuta Romania sa ia cele mai bune decizii in acest domeniu. 
Deputatul PNL George Scutaru a afirmat ca rolul Parlamentului nu este sa ofere o lege dedicata unei companii si i-a rugat pe parlamentari sa aiba aceeasi deschidere si in alte proiecte sensibile, cum ar fi respingerea Legii amnistiei si gratierii. 
  Deputatul PDL Gheorghe Tinel a spus ca multumeste celor care au manifestat in strada si i-au convins pe social-democrati ca initiativa lor privind Rosia Montana nu este in interesul national. "Pana la urma, ratiunea a invins", a mai aratat deputatul PDL, adaugand ca trebuie gasite solutii pentru ca bogatiile tarii sa fie exploatate in interesul national. Comisia speciala, condusa de senatorul PSD Marius Valcov, i-a audiat pe toti cei implicati, inclusiv pe reprezentantii societatii civile, iar, in final, a dat un raport de respingere, dupa ce PNL a anuntat ca nu-l sustine, relateaza Mediafax.
Astfel, proiectul RMGC de la Rosia Montana se afla deocamdata in stand-by, avand in vedere ca in anii electorali nimeni nu isi asuma o decizie privind proiecte controversate. Intre timp insa, 13 noi proiecte de minerit din Transilvania sunt in plin proces de avizare, despre care se spune ca ar fi netransparent.
Pe de alta parte, cei de la Gabriel Resources inca ameninta Romania cu un caz de arbitraj international impotriva in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.Scenariul unui proces costisitor pentru Romania a fost lansat inca din septembrie anul trecut de Victor Ponta, Dan Sova si CEO-ul Gabriel Resources.
Totusi, Romania nu are, la prima vedere, nicio obligatie fata de Rosia Montana Gold Corporation, atata timp cat compania nu a reusit pana acum sa realizeze un proiect care sa respecte legile in vigoare ale statului roman, ca altfel ar fi inceput demult exploatarea. De aceea a avut nevoie de o lege speciala, care include derogari de la normele legale. 
**  sursa  : -- dailybusiness.ro
 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home