Total Media News

Statul poate înfiinţa companii şi poate participa la majorări de capital PDF Imprimare
Vineri, 25 Septembrie 2015 14:46

         

     Conform   zf.ro ,Guvernul a aprobat ieri      ( n.r.  pe  23  09. 2015  )  o ordonanţă de urgenţă care autorizează statul să înfiinţeze companii de stat, să participe la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar.

Adoptarea ordonanţei marchează, simbolic deocamdată, reîntoarcerea statului în piaţă după zeci de ani în care singurul mandat a fost: „Vindeţi!“. Statul va putea, de pildă, să cumpere acţiuni Petrom vândute de Fondul Proprietatea, ceea ce nu poate face pe legislaţia curentă.

Analistul financiar Ionel Blănculescu, fost şef al AVAB şi apoi ministru al controlului în guvernul Năstase, spune că, atâta vreme cât susţinem că între stat şi mediul privat nu trebuie să existe nicio diferenţă, este firesc ca statul să aibă la îndemână aceleaşi instrumente ca şi mediul privat.

 

 

„Este o chestiune pozitivă pentru că şi companiile astea de stat care au acum management profesionist au nevoie să aibă la dispoziţie tot instrumentarul. Pe de altă parte, discutam recent cu un investitor un aspect: de ce nu putem avea şi în România companii pe modelul CEZ? Acestea sunt aspectele pozitive.“

Blănculescu adaugă însă că o astfel de lege trebuie atent aplicată astfel încât, în cazul majorărilor de capital prin preluarea de creanţe (conversia datoriilor în acţiuni), de pildă, acest lucru să se facă numai la valoarea de piaţă pentru a nu se repera greşelile din trecut când prin majorări de capital astfel realizate s-au anulat de fapt datorii, pentru că acţiunile nu valorau nimic.

În urma aprobării ordonanţei, statul, prin Ministerul Energiei, poate ar putea să cumpere, de exemplu, acţiuni Petrom pe care Fondul Proprietatea le vinde în cadrul listării de la Londra.

 

 

   Oare    Guvernul    isi  va  schimba  politica  , si va  readuce   romanilor  cel  putin  companiile  strategice : apa, energie , extractie   resurse naturale    ?

  Si  prin  readucerea    actiunilor majoritare  - sau  in  totalitate  -   a  companiilor  strategice  , ................si  PROFITUL   acestor  companii  SA  RAMANA  in  ROMANIA  ??

 

***   sursa  :--  http://www.zf.ro/eveniment/statul-se-intoarce-in-forta-poate-infiinta-companii-si-poate-participa-la-majorari-de-capital-ministrul-energiei-nu-avem-de-gand-deocamdata-sa-cumparam-actiuni-petrom-dar-daca-am-vrea-am-putea-14743453/?utm_source=newsletter&utm_medium=li324_mi111592&utm_content=articol&utm_campaign=Statul+se+intoarce+in+forta%3A+poate+infiinta+companii+si+poate+participa+la+

majorari+de+capital.+Ministrul+energiei%3A+Nu+avem+de+gand+deocamdata+sa+cumparam+actiuni

+Petrom%2C+dar%2C+daca+am+vrea%2C+am+putea&utm_term=li324_mi111592_s152078

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home