Total Media News

Interviu despre Sport cu Domnul Dir. Sandulache Cristian Stefan PDF Imprimare
Luni, 25 Iulie 2016 16:24

 

                                        

 

  

       Avem privilegiul să luăm un mic interviu domnului Ștefan Cristian SANDULACHE, director executiv al Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București

 

Rep: Domnule director, v-am ruga pentru început să ne spuneți câteva repere autobiografice, unde v-ați născut, unde ați studiat, ce sporturi ați practicat ?

Dnul dir. Sandulache:

M-am născut în București, am studiat în București atât la școala generală, liceu, facultate, masterat și nu în ultimul rând la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București am obținut titlul de Doctor. Având în vedere că m-am născut în sala de sport, ambii părinți fiind profesori de edcuație fizică, am practicat ca sport principal baschetul, însă de-a lungul evoluției mele de la un copil cu vârsta de 5 ani până la vârsta de 14 ani (când am început performanța) am cochetat și cu judo, gimnastică, atletism și karate. Dar doar ca sporturi complementare, ce au adus un plus valoare pregătirii mele ca baschetbalist.

Rep: Vă rugăm să ne spuneți, cu ce v-ați ocupat până la funcția prezentă ?

Dnul dir. Sandulache:

Am predat în calitate de asistent universitar la ramura sportivă baschet la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Spiru Haret. O experiență minunată, cu tineri dornici de a învăța, tineri pe care îi regăsesc în unele unități de învățământ la această dată, predând materia – educație fizică și sport. În același timp am antrenat la Baschet Club 97, reușind performanța ca ultima medalie de Campioni Europeni la feminin – Div. B valorică să fie câștigată de România, având în componență lotul reprezentativ de la acea dată, un număr de 6 sportive ce au trecut prin ”mâna” mea. Desigur am fost ca antrenor în cadrul acestui club, și campioni naționali la masculin și feminin, sau ocupanți ai locurilor 2-3 în funcție de perioadă.

Rep: De unde vine dragostea dumneavoastră pentru sport ?

Dnul dir. Sandulache:

Așa cum am mai spus, m-am născut în sport. Și nu o spun la nivel declarativ cum o fac majoritatea, de când aveam 1 zi am mers în cantonamentele tatălui meu. Nu aș da cu nimic la schimb, copilăria mea petrecută într-o familie dedicată sportului. Mulțumesc lui Dumnezeu, am avut și am parte în continuare de părinți extraordinari care au știut să insufle plăcerea practicării unui sport și mai ales că au reușit să îmi insufle dragostea de a preda mai departe în domeniul educației fizice și sportului, imediat ce am renunțat la sportul de performanță datorită unor probleme medicale.

 

 

Rep: Cu se ocupă Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București ?

Dnul dir. Sandulache:

Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București are din punctul meu de vedere, o activitate extraordinară. Noi suntem ”mâna” Ministerului Tineretului și Sportului în teritoriu în ceea ce privește sprijinul și dezvoltarea ramurilor sportive ca activitate atât în sportul de masă (selecție, participare), cât și în sportul de performanță (rezultate locale, naționale), precum și sprijinul Organizațiilor Non-Guvernamentale în activitățile de și pentru tineret.

În ceea ce privește domeniul Sport, instituția noastră sprijină organizatorii în calitatea lor de structură sportivă (cluburi, asociații sportive, federații sportive naționale, ligi profesioniste) ce au sediul în raza administrative-teritorială a municipiului București, în organizarea și desfășurarea activităților sportive (competiții, trofee, selecții). Desigur că noi căutăm să sprijinim și să dezvoltăm ramurile sportive la nivel local, iar reușita acestui lucru ne bucură foarte mult.

Organizațiile Non-Guvernamentale organizează activități de și pentru tineret, reprezentând cursuri de formare profesională, antrenprenoriat, educație non-formală și așa mai departe. Noi îi sprijinim prin îndrumare și mai ales finanțare, deși în ultimii 2 ani nu au mai fost așa de multe posbilități financiare, fapt pentru care unele din aceste proiecte au rămas la nivel de îndrumare.

Rep: Puteți să ne enumerați câteva dintre acțiunile făcute/inițiate de Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București mai deosebite ?

Dnul dir. Sandulache:

Instituția noastră nu inițiază proiecte, ci doar îndrumă/sprijină financiar și controlează activitățile sportive ce se desfășoară în raza administrativ-teritorială a municipiului București. Inițiativele noastre sunt materializate de către structurile sportive care doresc să vină în colaborare. Un exemplu ar fi proiectul inițiat de instituția noastră sub denumirea de ”La început de … SPORT” destinat copiilor de clasa 0 și clasa I, organizat de Clubul Sportiv Școlar 4 prin profesor Adrian Iacobini, proiect ce s-a dovedit a fi de un real success participând peste 1500 de copii în 4 săli din municipiul București.

Un alt proiect în care am avut încredere și pe care l-am sprijinit este Sport Arena Streetball, organizat de către tineri pasionați de baschetul 3x3 și care la această dată a devenit un eveniment la nivel mondial, aceștia fiind recunoscuți de către FIBA pentru profesionalismul lor primind în organizare World Final Tour într-o țară ce investește enorm de mult în sport și în sănătatea cetățeanului lor. Ne bucură foarte mult faptul că am avut șansa de a sprijini structurile sportive, chiar și prin îndrumare doar, reușind să ne punem amprenta într-un mod pozitiv asupra zambetului lor.

Doar atât ne dorim, să vă vedem muncind în primul rând, apoi la final … zâmbind … și atunci știm clar că a fost o reușită.

Rep: Credeți că Primăriile trebuie să se implice material și financiar în sportul de masă, în sportul de performanță, în sportul de înalta performanță, sau în toate ?

Dnul dir. Sandulache:

Asta da întrebare. Consider că administrația publică locală (primării, consilii județene/locale și/sau consiliul general) ar trebui să își orienteze cheltuielile către cetățean, deoarece de la acesta are posibilitatea de a cheltui.

În ceea ce privește domeniul SPORT, consider că atât sportul de masă cât și sportul de performanță trebuiesc finanțate în mod obligatoriu. Însă aș declara prioritar dintre acestea, sportul de masă. Fiindcă sănătatea cetățeanului, puterea de muncă, relaxarea după o zi sau săptămână grea de muncă și mai ales posibilitatea lui de socializare prin practicarea unui sport ar trebui să fie un deziderat pentru aleșii poporului care fac parte din această administrație publică locală.

Sportul de performanță trebuie finanțat, însă până la nivelul de tineret ca și categorie (maxim 24 ani), ca apoi în cazul celor care trec la ”profesionism” participând în Liga I sau Liga Națională (în funcție de ramură sportivă) să fie finanțați din fonduri private, nu de stat. Ar reuși în acest mod administrația publică locală să sprijine cluburile de pe plan local atrăgând cât mai mulți participanți, să le pășească pragul în sălile de sport sau pe arenele sportive și mai ales să ofere masa de selecție pentru viitoarele reprezentative naționale care să ne bucure prin medaliile câștigate.

În acest moment este o finanțare selectivă, fără a exista o strategie adaptată la nivel național, la nevoile cetățeanului atât privind dorința acestuia de a se mișca sau a practica un sport din punct de vedere al performanței.

Rep: În România sunt circa 74 de federații sportive recunoscute de MTS, cum credeți că ar trebui distribuit bugetul pentru fiecare federație ? Ce criterii ?

Dnul dir. Sandulache:

Există un număr de 74 federații sportive naționale, însă 84 de ramuri sportive … ceea ce crează premisa dorinței unor cetățeni de a înființa o federație sportivă națională pentru ramurile sportive rămase. Așa că da, este nevoie de criterii bine stabilite pentru finanțarea federațiilor, deși nu este ceva foarte ușor. Criteriile trebuie să fie echidistante între federații și să nu se bazeze ca plan principal pe numărul de medalii, fiindcă acesta este de la an la an în continuă schimbare datorită a mai multor factori: participarea unui număr mai mare sau mai mic de țări, materialul uman care poate suferi accidentări, creșterea baremurilor și așa mai departe.

Bugetul ar trebui distribuit în funcție de ”reușitele” acesteia, nu numai în cadrul campionatelor, ci și în formarea și perfecționarea antrenorilor … a programelor privind reformarea sportivilor și atragerea acestora către arbitraj sau antrenorat … și nu în ultimul rând de veniturile pe care le va aduce statului român (bilete vândute, materiale promoționale – tricouri, șepci și așa mai departe). Fiindcă acestea ar trebui în primul rând să fie vandabile, ca apoi să poată fi finanțate de stat, mai ales în măsura dorinței acestora.

Rep: Având în vedere vasta dumneavoastră experiență în domeniul sportului, ce propuneri aveți pentru Legea Sportului care este în dezbatere publică ?

Dnul dir. Sandulache:

Modificări legislative importante în opinia mea ar fi:

  1. Modificarea Federației Sportului Școlar și Universitar din instituție de stat în 2 organisme private de utilitate publică având ca membri asociațiile sportive școlare pentru Federația Sportului Școlar și membri asociațiile sportive universitare pentru Federația Sportului Universitar.

  2. Statut comun al federațiilor sportive naționale stabilit de către MTS pentru obținerea Certificatului de Identitate Sportivă

  3. Eliminarea exprimărilor ”poate”, ”până la” și înlocuirea acestora cu ”este obligatoriu” sau ”are dreptul / are obligația”

  4. Reglementarea relației între MTS și serviciile publice deconcentrate (direcțiile pentru sport și tineret județene, respectiv a municipiului București) privind activitatea sportivă care se desfășoară în teritoriu

  5. Reglementarea relației MTS – Direcție - structură sportivă (club, asociație, ligă profesionistă, federație sportive națională)

  6. Reglementarea colaborării între direcțiile pentru sport și tineret județene, respectiv a municipiului București și administrația publică locală

  7. Reglementarea finanțării sportului de masă prin Federația Sportului pentru Toți și a persoanelor cu handicap prin o nouă create Federația Sportului Paralimpic

  8. Obligativitatea reglementării controlului de către instituțiile statului (MTS și direcții)

  9. Registrul bazelor sportive omologate; Registrul sportivilor legitimați; Registrul structurilor sportive

  10. Anularea Certificatului de Identitate Sportivă și radierea din Registrul structurilor sportive, pentru o structură sportivă locală care nu demonstrează activitate timp de 4 ani

Ar mai fi multe, însă pot spune doar că modificările legislative actuale nu sunt cele care ar demonstra că aplicarea acestora ar avea viziune pe termen mediu și lung din păcate. Sper și îmi doresc ca această lege să fie modificată în concordanță cu strategia guvernamentală în domeniul Sport și să se țină cont de opiniile persoanelor avizate în domeniu.

Rep: În încheiere, domnule director, vă rugăm să faceți un pronostic: Câte medalii se vor lua la Jocurile Olimpice de la Rio, și la ce discipline ?

Dnul dir. Sandulache:

Sunt român și îmi doresc să obținem medalii la handbal, scrimă, judo, gimnastică, lupte. Numărul exact nu am un pronostic, dar cu siguranță vom avea medalii și trebuie să ne gândim la viitor în mod pozitiv indifferent de greutățile prin care trecem, altfel ne va fi foarte greu.

Rep: Ce activități va avea în perioada următoare Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București?

Dnul dir. Sandulache:

În domeniul Sport, o activitate importantă este Bucharest Raiffeisen Challenger 3x3 care se va desfășura în Piața Universității și care va promite un spectacol extraordinar. În ceea  ce privește domeniul Tineret, abia s-a încheiat etapa de atribuire a finanțării în cadrul Concursului local și în perioada următoare vor fi desfășurate proiecte interesante ca ”Incluziune prin educație, sport și sănătate” sau ”Cum să accesezi fonduri europene în București”.

 

  Multumim  Domnului  Director  Sandulache  pentru  raspunsuri  si  pentru  amabilitate  !


 

 

*

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Sport Interviu despre Sport cu Domnul Dir. Sandulache Cristian Stefan