Total Media News

Cultura de CĂTINĂ, zisă şi "ginsengul românesc" PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Septembrie 2017 13:25

 

    Cultura de cătină este una dintre reţetele succesului în agricultură, primii cultivatori din Alba, care au pornit o afacere de familie în 2005, susţinând că este mai puţin de lucru decât în cazul culturilor tradiţionale, iar profitul este bun în fiecare an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

    ”Am cumpărat terenul, am făcut comandă la Institutul de Cercetare de la Mărăcineni pentru puieţi, după care am aşteptat un şi jumătate, i-am luat, iar pe urmă am făcut plantaţia după un sistem pe care l-am primit de la Institutul de Cercetare. Cătina este o familie care constă în de la cinci până la opt femele şi un mascul. Doar aşa se face polenizarea. Prima recoltă am avut-o cam la cinci ani, dar nu pe toată suprafaţa. Din al şaselea an am avut recolta plină”, a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ana Eugenia Lupu, prezentă cu un stand la Târgul Apulum Agraria de la Alba Iulia, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii din Alba.

 

 

Familia Lupu a început această afacere de la zero, cumpărând inclusiv terenul, în localitatea Lopadea Veche din Alba.

A fost o investiţie iniţială de 5.000 de euro, iar apoi, până la rod, am mai investit circa 3.000 de lei, pentru că în fiecare an am cosit şi am curăţat pomii. Foarte mult am lucrat cu familia, deoarece forţa de muncă, în acest domeniu, e greu de găsit”, a spus Eugenia Lupu.

Potrivit acesteia, recolta diferă de la an la an, mai ales că produsul nu este cules mecanizat şi în multe cazuri sunt nevoiţi să taie crenguţe din pomişori, pentru a scuti efortul de a culege ”bob cu bob”.

”Anul acesta fost cel mai bun an, dar în jur de două tone n-am mai putut culege din cauza soarelui puternic care a stafidit-o. Din cauza temperaturilor, pe o parte era bună, iar pe alta era stafidită”, a mai spus Eugenia Lupu.

Pe ambele hectare, în acest an se aşteaptă la un profit de circa 30.000 de lei, însă susţine că dacă ar fi avut producţie completă ar fi putut avea un profit de 60.000 de lei. Preţul unui kilogram de cătină este 5 lei.

Atât ea, cât şi soţul ei, Gheorghe Lupu, au apreciat că plantaţia de cătină este o alternativă bună la culturile tradiţionale, pentru că nu este mult de lucru în timpul anului, ci doar la recoltat.

 

 

*-  sursa  :-- MEDIAFAX.ro

 

Abonare newsletter




Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.net
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Economie Consumator Cultura de CĂTINĂ, zisă şi "ginsengul românesc"