Total Media News

Conferinta Internationala The Use of R in Official Statistics - uRos2018 PDF Imprimare
Joi, 11 Octombrie 2018 14:30
Conferinta Internationala The Use of R in Official Statistics - uRos2018 a avut loc in perioada 10-14 septembrie 2018 si este a 6-a conferinta initiata de catre INS - Romania, fiind organizata anul acesta la Haga, impreuna cu CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), Olanda. Partenerii conferintei au fost Oficiul de Statistica din Austria, Universitatea Bucuresti si Universitatea Ecologica din Bucuresti. Seria de evenimente uRos promoveaza utilizarea si dezvoltarea software-ului de analiza R in statistica oficiala, dar si a altor medii care integreaza pachete si functii ale R. De-a lungul celor sase editii ale evenimentului participarea internationala a crescut continuu, de la 6 tari in anul 2014, la 32 de tari anul acesta.
Conferinta a reunit 100 de statisticieni si specialisti din oficiile de statistica si din mediul academic din 32 de tari (Africa de Sud, Austria, Belgia, Canada, Coreea, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Guatemala, Islanda, India, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, SUA, Tanzania, Ungaria) de pe 6 continente.
De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai Eurostat si ai altor organizatii internationale care au ca obiect de activitate statisticile oficiale (OECD, Banca Mondiala, Biroul de Statistica a Muncii - SUA). Lucrarile conferintei s-au desfasurat pe sectiuni paralele si au cuprins 60 de prezentari si 5 tutoriale tematice.

Agenda a cuprins si o sectiune de proiecte de inovare pe teme din diverse domenii ale statisticii oficiale, denumita generic unConf, precum si cursuri tematice.
In deschiderea conferintei, Wim van Nunspeet (Directorul Departamentului de IT si metodologie) de la CBS a subliniat importanta evenimentului pentru dezvoltarea statisticilor oficiale si a colaborarii internationale la cel mai inalt nivel stiintific. De asemenea, conferinta a avut ca invitati speciali/keynote speakers doi dintre cei mai cunoscuti experti din comunitatea R.
Primul invitat special care a deschis conferinta, Alina Matei, autoarea pachetului sampling, profesor la Universitatea Neuchatel din Elvetia a prezentat “Sample and coordination”, expunand o metoda de coordonare a esantioanelor pentru cercetari statistice. Al doilea keynote speaker a fost Jerome Ooms (unul dintre autorii implementarii R pentru Windows). Prezentarea lui a cuprins informatii privitoare la infrastructura sistemului care sta la baza R si la librariile externe utilizate.

Proiectele elaborate de cele 4 echipe internationale la maratonul unConf au fost urmatoarele:

1) R wrapper for PDOK location server:
Echipa: Willy Tadema (Provincie Groningen, Olanda), Egge-Jan Pollé (Tensing GIS Consultancy, Olanda), Edwin de Jonge (CBS, Olanda), Juris Breidaks (Central Statistical Bureau, Letonia);
 
2)Categorical: a better factor:                                https:// github.com/uRos2018/categorical
Echipa: Yukako Toko (National Statistics Center, Japonia), Arne Schöman (IT.NRW Germania), Jan van der Laan (CBS, Olanda);
 
3) Graphical frontend for the R package „validate”:
Echipa: Matthias Gomolka (Deutsche Bundesbank, Germania), Mariko Kawano (National Statistics Center, Japonia), Mark van der Loo (CBS, Olanda), Marianna Mitratza (University of Amsterdam/CBS, Olanda), Kazumi Wada (National Statistics Center, Japonia);
 
4) R package for voronoi treemaps with added interactivity by shiny:                      https://github.com/uRos2018/voronoiTreemap
Echipa: Manolo Malaver Vojvodic (Statistics Canada), Alexander Kowarik (Statistics Austria), Bernhard Meindl (Statistics Austria) Reprezentantii INS au facut parte din comitetul de evaluare al participantilor la sesiunea unConf.
Una din zilele conferintei a fost dedicata cursurilor tematice/tutoriale care au avut ca lectori de prestigiu autori de pachete R si de metodologii de referinta din statisticile oficiale din intreaga lume.
Temele tutorialelor au fost urmatoarele:
1. Spatial Analysis in R with open Geodata Lectori: Egge-Jan Pollé si Willy Tadema (Tensing GIS Consultants, Provincie Groningen, Olanda)
2. So your data is Tidy, but is it Clean? Lectori: Edwin de Jonge si Mark van der Loo (CBS, Olanda)
3. Fast and efficient data manipulation with data. table Lectori: Jaap Walhout (CBS, Olanda) 4. Plotting Spatial data in R Lector: Martjn Tennekes (CBS, Olanda)
5. Use of R package SamplingStrata for the Optimal Stratification of Sampling Frames for Multipurpose Sampling Surveys Lector: Giulio Barcaroli (ISTAT, Italia).
Prezentarile din cadrul conferintei s-au desfasurat in cadrul a 11 sectiuni paralele: Sampling and estimation, R in organization, Data cleaning, R in production: data analysis, Methods for official statistics, Shiny applications, Time series, Report and GUI programming, R in production: automation, Big data si Dissemination and visualization. Acestea s-au axat pe urmatoarele tematici:

- Aplicarea software-ului R in productia statistica;

- Aspecte organizatorice si tehnice ale introducerii R in statisticile oficiale nationale;

- Exemple de aplicare a R in diseminarea statisticilor (vizualizare, aplicatii, raportare);

- Analiza datelor de dimensiuni mari – Big Data;

- Implementarea metodologiei statistice in domeniile esantion arii, editarii, modelarii si controlului estimarii sau dezvaluirii;

- Abordari privind invatarea software-ului R de c atre utilizatorii de statistici oficiale.

Conferinta a constituit o oportunitate de a dezvolta noi idei si cooperari in domeniul statisticii oficiale si mediul academic. Acest eveniment a adus in prim plan rolul Institutului National de Statistica in statistica oficiala.
Prezentarile uRos2018 vor fi disponibile pe site-ul oficial al conferintei: www.urosconf.org. Lucrarile conferintei se vor publica in doua reviste: Revista Romana de Statistica si Austrian Journal of Statistics. Calitatea lucrarilor prezentate, bogata activitate desfasurata de autorii cercetarilor, dar si rezultatele obtinute prin cooperare internationala pot constitui tot atatea puncte forte, de referinta, pentru a concluziona ca Romania este pe harta utilizatorilor mediului de analiza statistica R.
Conferinta a fost promovata printr-un logo aplicat pe o pereche de ochelari de culoare roz, ca un simbol al acestui eveniment (awesomeofficialstatistics.org). Promovarea se va continua pe retelele de socializare cu utilizarea acestor ochelari si mentionarea @urosconf.
Conferinta uros2019 va avea loc la Bucuresti, iar in urmatorii ani este posibil ca evenimentul sa se desfasoare, ca si in acest an, in alte sedii ale oficiilor de statistica din alte tari din Europa si nu numai. Echipa Romaniei a fost formata din Nicoleta Caragea si Ciprian Alexandru, Directia de Calcul al Indicatorilor privind Populatia si Migratia Externa, Ana-Maria Ciuhu, Directia de Statistica Sociala, carora li s-a alaturat Adrian Dusa, Universitatea Bucuresti si Alina Matei, Universitatea Neuchatel.
 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Ştiri Actualitate Conferinta Internationala The Use of R in Official Statistics - uRos2018