Total Media News

Ziua Internațională a Sportului PDF Imprimare
Marţi, 06 Aprilie 2021 07:38

    Rank One Sport Plus Health

    Ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar practicile de distanțare fizică și socială au devenit obligatorii pentru a opri răspândirea virusului. Printre mediile afectate de această criză se regăsește și cel sportiv: au fost amânate toate competițiile sportive, s-au închis săli, stadioane și orice alte facilități sportive.

Prin urmare, comunitatea sportivă se confruntă cu provocări serioase: sportivii nu mai pot participa la activitățile fizice individuale sau de grup.

Dar acest lucru nu trebui să ne împiedice să fim activi din punct de vedere fizic și nici să nu ținem legătură cu antrenori, instructori sau colegi. Aceștia ne ajută să rămânem activi fizic și social. Acum, există o multitudine de instrumente digitale gratuite și accesibile care sunt menite să încurajeze persoanele de toate vârstele să rămână active și mobile, din propria locuință.

 

 

 

Inițiativele acestui an sunt:

  1. Egalitatea de gen – promovarea egalității de gen, prin implicarea și sprijinirea femeilor în programele sportive;
  2. Înțelegerea interculturală – facilitarea înțelegerii interculturale și interreligioase între comunități, prin activitățile sportive internaționale;
  3. Educația pentru pace – valorile sportului la toate nivelurile de educație contribuie la construirea unor societăți pașnice;
  4. Incluziunea socială – oferirea de oportunități grupurilor marginalizate, defavorizate și persoanelor expuse riscului de discriminare, de a interacționa și de a se integra cu alte grupuri sociale prin diverse activități sportive;
  5. Reconcilierea și coexistență – oferirea unor spații sigure prin sport poate facilita construirea de relații și poate crea interacțiuni pozitive între părțile interesate în situația post-conflict și poate încuraja dialogul între grupurile afectate de conflict;
  6. Împuternicirea tinerilor – sportul încurajează responsabilizarea tinerilor, capacitatea și autoritatea de a lua decizii în cunoștință de cauză și de a pune în aplicare schimbări care au impact asupra societății.
Primele asociații sportive din România au fost înființate la mijlocul secolului al XIX-lea. Una din primele s-a numit „Societatea de dare la semn” (înființată în timpul domniei lui Al. I. Cuza).[1] În primii ani ai secolului al XX-lea s-au extins sporturi precum boxul, ciclismul și mai târziu jocurile de echipă. În 1910 a fost înființat primul club de rugby în București. Doi ani mai târziu a fost înființată în capitală Federația Societăților Sportive din România, fiind urmată de înființarea Comitetului Olimpic Român în 1914.[2] Prima instituție de învățământ superior în acest domeniu, Institutul Național de Educație Fizică, și-a deschis porțile în 1923. În perioada dintre cele două războaie mondiale sportivii români au obținut primele victorii în concursurile internaționale.
    Articol principal: Oină.

Oina - sau hoina cum i se mai spunea - este socotită un joc sportiv național pentru români, având, pe pământul românesc, o vechime de cel puțin 6 secole, așa cum menționează cronici și hrisoave care îi subliniază popularitatea de care se bucura printre copii și tineri, printre oșteni și voievozi. Așa, de pildă, aflăm că pe timpul lui Vlaicu Vodă, adică prin anul 1364, oina se juca pe plaiurile Țării Românești, ea pătrunzând peste tot: în sate, în comune, în viața oamenilor.[3] Jocul de oină amintește de o veche îndeletnicire a daco-romanilor, păstoritul. A „oina” oile înseamnă a le coborî toamna de la munte la șesul verde, într-o zonă sau localitate din apropierea unui râu, fenomen numit transhumanț.

   Primul meci de fotbal din România s-a jucat la București, în zona șoselei Kiseleff în 1907 între angajați englezi și germani din industriile textilă și petrolieră din țară. În 1909, s-a înființat „Asociația cluburilor de foot-ball din România”, și ea în principal de către străini. După Primul Război Mondial, când României i s-au alipit și alte provincii predominant românești, autoritatea acestei federații s-a extins în 1920 și asupra noilor teritorii.

 Fotbalul avea în acel teritoriu, însă, o tradiție mai veche, echipele funcționând pe lângă uzine: astfel, în data de 15 august 1899, în Austro-Ungaria vecină, la Arad (oraș care avea să devină parte a României) s-a jucat un meci între două echipe locale pe un teren aflat în spatele Uzinei de Vagoane.

 

 

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Ştiri Sport Ziua Internațională a Sportului