Total Media News

SNN și CNU au finalizat transferul de active aferent fluxului tehnologic al Uzinei E, de la Feldioar PDF Imprimare
Joi, 29 Decembrie 2022 13:25

 o  veste EXCELENTA

                              
   " Societatea Națională Nuclearelectrica SA și Compania Națională a Uraniului, în insolvență, au finalizat astăzi, 28 decembrie, tranzacția referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU („Contractul de Vânzare de Active”). Acum circuitul nuclear integrat este o realitate concretă, în cadrul SNN.Procesul a fost demarat în luna martie 2021, după un amplu proces de due-dilligence al ambelor companii și a fost finalizat în cursul zilei de astăzi, prin încheierea autentică a contractului de vânzare-cumpărare. În urma contractului, Societatea Națională Nuclearelectrica SA primește dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile și mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licența de exploatare de la Tulgheș-Grințieș.

Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în data de 27 decembrie 2022, iar prețul achitat de cumpărător pentru active a fost de 29.136.141 lei.
Un obiectiv major pentru securitatea energetică a României a fost atins prin finalizarea acestui transfer de active. Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă. Societatea Națională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licența de la Tulgheș-Grințieș, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, și exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă. Totodată, asistăm și la prima tranzacție de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acționar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât și al CNU, în insolvență. Mă bucur că anul 2022, un an atât de important din vederea securității energetice pentru țara noastră, încheie cu o reușită majoră pentru domeniul nuclear, care este vital atât pentru decarbonificarea României, cât și pentru siguranța țării noastre. Vreau să felicit Societatea Nuclearelectrica pentru efortul susținut și pentru reușitele semnificative pe care le-a avut în acest în ceea ce privește dezvoltarea companiei și vreau să mulțumesc ambelor companii, SNN și CNU pentru modul în care au înțeles să trateze cu seriozitate și responsabilitate această tranzacție”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Directorul General al Societății Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a subliniat importanța strategică a achiziției și demersurile pentru reenergizarea României, depuse de către SNN: „Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităților de producție la nivelul Nuclearelectrica și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și operarea în condiții optime a FCN Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare și menținerii ciclului conbustibilului nuclear la nivel național. Suntem mândri să contribuim cu proiectele strategice ale Nuclearelectrica la reenergizarea României! Anul acesta am făcut mulți pași importanți în dezvoltarea programului nuclear civil românesc, atât în retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici, formarea unei noi generații de nucleariști și pregătirea companiei pentru dezvoltarea și operarea proiectelor și ne bucurăm să încununăm anul prin concretizarea proiectului prin care țara noastră va continua să beneficieze de un ciclu de combustibil nuclear integrat. Mulțumesc Ministerului Energiei, CNU și felicit echipa Nuclearelectrica pentru contribuția la finalizarea cu succes a achiziției„.

Alina Costinaș – Asociat coordonator al EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Filiala București, liderul de consorțiu al administratorului judiciar al CNU, în insolvență (consorțiu format din EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Filiala București și AKTIV-LEX INSOLVENȚĂ SPRL), – a declarat: “În acest an, este a doua tranzacție majoră pentru sectorul energetic românesc derulată de o companie aflată în insolvență, în doar 2 zile, după ce în cursul zilei de marți, 27 decembrie, a fost finalizată tranzacția aferentă Termocentralei Mintia, iar EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL a fost administratorul judiciar care s-a asigurat că atât tranzacția Mintia, cât și Tranzacția Feldioara s-au desfășurat în bune condiții. Este o atestare a competenței pe care societatea noastră o are în sectorul energetic, precum și o dovadă a faptului că insolvența poate să însemne o nouă viață pentru active importante sistemului energetic național”.

*

*__Ministerul Energiei

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Total Media News Total Media News