Total Media News

Financiar


ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare PDF Imprimare
Miercuri, 15 Noiembrie 2023 17:08

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată
  Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern modifică plafoanele privind utilizarea plăților cash.
Actul normativ ține cont de opiniile exprimate de întreprinzători prin sondajul realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România în perioada 3-6 noiembrie 2023, precum și de reacțiile societății la măsurile de limitare a utilizării numeralului.
Astfel, se revine la situația prin care încasările se fac în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei între operatorii economici.
Încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry se vor limita la un plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Vor fi interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
De asemenea, vor fi interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
Pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar. Sumele care depăşesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar. Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât  operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României,  efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.
Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.


**  
Citeşte mai mult...
 
Rezervele internaţionale – octombrie 2023 PDF Imprimare
Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 10:40
                        BNR: Logo-ul băncii centrale este folosit fără drept de către o casă de amanet

    La 31 octombrie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 58.186 milioane euro, față de 59.238 milioane euro la 30 septembrie 2023.

    În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 1.121 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele;
  • Ieşiri de 2.173 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6.246 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2023 au fost de 64.432 milioane euro, faţă de 65.117 milioane euro la 30 septembrie 2023.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 1.747 milioane euro.

Notă:

Seriile cronologice aferente rezervelor internaționale (disponibile începând din aprilie 2005) pot fi accesate în diferite formate (html, xls, xml și csv) în cadrul Bazei de date interactivă.

 

*

Citeşte mai mult...
 
Balanţa de plăţi şi datoria externă – august 2023 PDF Imprimare
Miercuri, 18 Octombrie 2023 17:38
 

                                      BNR invită publicul la

   În perioada ianuarie - august 2023p contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 13 759 milioane euro, comparativ cu 18 502 milioane euro în perioada ianuarie - august 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 2 564 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1 681 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 322 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 176 milioane euro.

.......................

Citeşte mai mult...
 
Min. de Finanțe a publicat proiectul ”privind unele măsuri fiscal bugetare PDF Imprimare
Marţi, 19 Septembrie 2023 18:12

                                         Măsurile fiscale care se vor aplica de la 1 octombrie 2023: Lista noilor  taxe şi impozite - Ziarul Unirea

   Ministerul de Finanțe a publicat în transparență decizională, marți dimineața, proiectul ”privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”, proiect pentru care Guvernul urmează să își asume răspunderea în Parlament.

   Forma finală a documentului cu măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor – măsuri intens dezbătute de mai bine de o lună și jumătate – conține toate deciziile prezentate de presă în această perioadă: impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile bancare, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, noi reglementări privind voucerele de vacanță și sporurile acordate bugetarilor.


Citeşte mai mult...
 
Balanţa de plăţi şi datoria externă – iulie 2023 13.09.2023 PDF Imprimare
Luni, 18 Septembrie 2023 17:22

                                 BNR: Logo-ul băncii centrale este folosit fără drept de către o casă de amanet

 

   În perioada ianuarie - iulie 2023p contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 11 892 milioane euro, comparativ cu 15 207 milioane euro în perioada ianuarie - iulie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 2 357 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1 659 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 637 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 64 milioane euro.

Contul curent al balanței de plăți (mil. euro)........................



Citeşte mai mult...
 


Pagina 3 din 74

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home