Total Media News

Legislatie
ICCJ stabileşte că prescripţia răspunderii penale este o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei PDF Imprimare
Luni, 14 Aprilie 2014 21:45

      Un complet de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, luni, că prescripţia răspunderi penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei şi a admis în acest fel o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti prin care această instanţă cerea lămuriri privind aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei.

                                                 

  ICCJ a dezbătut sesizarea făcută de CAB, secţia 1 Penală, în dosarul 530/303/2013 - un dosar de înşelăciune -, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei.

Citeşte mai mult...
 
Legea privind GRUPA I de munca, PROMULGATA PDF Imprimare
Joi, 26 Decembrie 2013 18:02

         Zeci de mii de persoane vor ieşi la pensie mai repede. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care le dă dreptul persoanelor care au lucrat în condiţii grele de muncă să se pensioneze mai devreme.

 

  Aproximativ 65.000 de români se află în această situaţie, iar printre ei se numără muncitori din domeniul mineritului, siderurgiei sau căilor ferate.

  Principiul legii este că, în cazul grupei I de muncă, un an efectiv de lucru va fi calculat ca un an şi jumătate de vechime.

  Spre exemplu, dacă un contribuabil a lucrat 10 ani în condiţii grele, va putea ieşi la pensie la 60 de ani, în loc de 65 de ani.

 

Citeşte mai mult...
 
OSIM - modificare procedura inregistrare marci PDF Imprimare
Miercuri, 18 Decembrie 2013 16:52

     A  devenit obligatoriu ca înaintea depunerii unei noi cereri pentru o marcă înregistrată să se verifice dacă anterior există înregistrată o marcă identică sau cvasisimilară pentru aceleași  clase NISA.

                                                          

    Cercetarea  poate fi făcută gratuit în bazelede dateexistente, inclusiv pe   www.inregistrare-marci.ro.

    Deși  în legislaţia actuală în vigoare pe teritoriul României, Legea nr. 84 / 1998, republicată şi Hotărârea nr. 1134 / 2010 pentru aprobarea  Regulamentului de aplicare a Legii Mărcilor,această procedură nu este prevazută expres, prin Instrucţiunea  OSIM de Serviciu nr. 5 Privind procedura de examinare în cadrul Serviciului Mărci / Indicaţii Geografice ea este aplicată la examinarea preliminară. 

   Prin această procedură suplimentară se dorește alinierea la procedura comunitară a Oficiului de Mărci European (OHIM) care, la acest moment, efectuează cercetări preliminare în  rândul mărcilor comunitare înregistrate / în curs deînregistrare.

Dacă  în urma cercetării de anterioritate se identifică mărci identice sau cvasisimilare Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci va transmite avize de refuz/notificări către solicitanţii mărcilor şi titularii mărcilor anterioare. Această modificare este rezultatul emiterii de către OSIM a instrucţiunii de Serviciu nr. 5  privind procedura de examinare în cadrul Serviciului Mărci /Indicaţii Geografice. 

Citeşte mai mult...
 
Legislatie actuala 08.12.2013 PDF Imprimare
Duminică, 08 Decembrie 2013 17:15

                                                                              

                       Monitorul Oficial, Partea I nr. 755 din 05/12/2013
      Hotărâre nr. 936/2013 - Hotărârea nr. 936/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii
     Normă metodologică 2013 - Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii din 27.11.2013
    Decizie nr. 479/2013 - Decizia nr. 479/2013 privind exercitarea, cu caracter temporar, a funcţiei publice vacante din categoria înalţilor funcţionari publici de secretar general al Inspectoratului de Stat în Construcţii de către domnul Andrei-Mihai Arghir
    Decizie nr. 480/2013 - Decizia nr. 480/2013 privind constituirea Comisiei de experţi pentru studierea situaţiei restaurării componenţei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brâncuşi" de la Târgu Jiu

Citeşte mai mult...
 
Ponta: Legea referendumului, promulgată de cei doi presedinti ai Parlamentului daca Basescu refuza PDF Imprimare
Joi, 14 Noiembrie 2013 21:12

            Legea referendumului care prevede reducerea cvorumului de participare la 30% va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza să promulge această lege, a declarat premierul Victor Ponta.


   Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

   Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.

Citeşte mai mult...
 


Pagina 12 din 25

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Legislatie