Total Media News

Stiri - Economie
Întâlnirea de lansare a legii consumatorilor pentru anul 2024 este pregătită PDF Imprimare
Companii
Joi, 11 Ianuarie 2024 16:51

                

   
    Întrucât IMM-urile sunt operatori economici apropiați de consumatorii lor, SMEunited, în colaborare cu BEUC și Eurochambres, își propune să formeze intermediari și consilieri IMM-uri în domeniul dreptului european al consumatorilor. Consorțiul a lansat următoarea fază a proiectului finanțat de Comisia Europeană pe 8 ianuarie.

Citeşte mai mult...
 
HOTĂRÂRE DE GUVERN privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa muncii PDF Imprimare
Companii
Marţi, 02 Ianuarie 2024 16:38
                                                           Guvernul României - Wikipedia
    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024
Guvernul a aprobat, pentru anul 2024, un contingent 100.000 de lucrători străini nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România.
  Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent, dar și a numărului locurilor de muncă declarate vacante de angajatori.
Conform datelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), până la data de 9 octombrie 2023, au fost eliberate 80.375 avize de angajare/detașare și mai erau în curs de soluționare alte 9.748 de solicitări pentru anul în curs. Prin comparație, anul trecut au fost emise 108.188 avize de angajare/detașare, iar în anul 2021, doar 49.954 astfel de documente.
  Până la aceeași dată au mai fost eliberate 35.954 permise de ședere temporară în scopul desfășurării de activități lucrative (primul permis emis, persoana nu a mai deținut în ultimele 6 luni un drept de ședere pe teritoriul României), față de 31.356 în anul 2022, respective 18.096 în 2021.
*
Citeşte mai mult...
 
Modificări fiscale ce intră în vigoare în 2024 PDF Imprimare
Financiar
Marţi, 02 Ianuarie 2024 16:28

                                 Se dau bani de la stat persoanelor care au venituri sub această sumă! S-a  dat lege! Ce trebuie să faceți urgent - News 18


   Legea 296/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 977 din 27.10.2023 și OUG 115/2023 aduc mai multe noutăți fiscale pentru 2024. Platforma Contzilla.ro face o listă a măsurilor fiscale, dintre care unele au intrat în vigoare în ultimele luni ale anului 2023, altele începând cu anul 2024 iar altele în cursul anului 2024. Măsurile prezentate mai jos se regăsesc atât în Legea 296 cât și în OUG 115/2023 sau alte acte normative.

Salarizare

  • Salariul minim general a devenit 3.300 lei începând cu 1 octombrie 2023 (HG nr. 900/2023). Probabil va există o majorare și începând cu 1 iulie 2024. S-a discutat în spațiul public o majorare la 3.700 lei.
  • Creșterea salariului minim conduce la o creștere a a contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât calcul acesteia se raportează la salariul minim.
  • Creșterea salariului minim duce la o creștere a plafoanelor la CAS și CASS fiindcă acestea se raportează de asemenea la salariul minim.
  • S-a prelungit aplicarea facilității de 200 lei netaxabili la salariul minim începând cu 2024, prin OUG 115/2023.
  • Rămâne în vigoare prevederea că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plata poate fi aplicat pentru un salariat doar pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. Ca urmare, din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.
  • Ca urmare a majorării salariului minim, se modifică deducerile personale de baza, nivelul acestora fiind stabilit că procent din salariul minim brut.
  • Începând cu anul 2024 vor există 2 zile libere legale noi : 6 ianuarie – Botezul Domnului – Bobotează (în 2024 va fi într-o zi de sâmbătă) și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (în 2024 într-o zi de duminică). În sectorul public, vor fi zile libere și 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

Pensii 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024 se modifica modul de calcul al impozitului pe veniturile din pensii.

E-factura

  • Începând cu anul 2024, se modifică prevederile referitoare la E-factură. Această va fi obligatorie pentru toate tranzacțiile B2B, nu doar pentru produsele cu risc fiscal. Operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, efectuate în relația B2B, au obligația în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024 să transmită facturile emise în sistemul național privind factură electronică RO e-Factură indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura
  • Obligația revine și operatorilor economici – persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, efectuate în relația B2B.
  • Sunt exceptate de la obligația transmiterii e-Factura livrările de bunuri expediate sau transportate în afară Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul sau.
  • Sunt exceptate de la obligația transmiterii e-Factura livrările de bunuri expediate sau transportate în afară Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul sau, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul insuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat.
  • Este scutită, de asemenea, și livrarea de bunuri care sunt transportate în bagajul personal al călătorilor care nu sunt stabiliți în Uniunea Europeană dar și livrările intracomunitare. Sunt exceptate și facturile simplificate, noutate introdusă prin OUG 115/2023.
  • Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la dată emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la dată limita prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal (adică 20 a lunii următoare).
  • În situația în care sistemul național de transmitere nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.
  • Nerespectarea obligației de transmitere a facturilor în sistemul RO e-Factură în perioada 1 ianuarie – 30 iunie nu se sancționează.

Tichete: de masă, de creșă, vouchere de vacanță

  • Începând cu 1 ianuarie 2024 se majorează valoarea maximală a tichetelor de masă la 40 de lei. Până la această dată, valoarea maximală este de 35 lei.
  • Începând cu 1 ianuarie 2024 pentru tichetele de masă se datorează contribuția la sănătate. Se datorează CASS la tichetele cadou și voucherele de vacanță tot începând cu anul 2024.
  • Pentru semestrul II al anului 2023, valoarea tichetelor culturale este de maximum 210 lei/luna, respectiv de maximum 420 de lei/eveniment. Valoarea nominală se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie și martie 2024.
  • Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea tichetelor de creșă este de 620 de lei. Această valoare se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie și martie 2024.

Microîntreprinderi 2024

  • Se introduc două noi condiții pentru că o societate să fie micro: are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice impozit micro și a depus în termen situaţiile financiare anuale.
  • Se modifică cotele de impozitare. Vom avea două cote de impozitare:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) de mai jos;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor codurilor CAEN din IT, HORECA, domeniul medical și activități juridice.

În situația în care persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN respective obțin venituri și din alte activități în afară celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplică și pentru veniturile din aceste alte activități.

Dacă în cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microîntreprindere, depășesc nivelul de 60.000 euro, sau microîntreprinderea începe să desfășoare activitățile pe codurile CAEN specificate, începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situații, este aplicabilă cota de impozitare de 3%.

În situația în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere nu mai desfășoară activitățile pe codurile CAEN respective și veniturile nu depășesc nivelul de 60.000 euro, începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situații, este aplicabilă cota de impozitare de la 1%.

 

continuare............https://economedia.ro/noutatile-fiscale-ale-anului-nou-ce-modificari-intra-in-vigoare-in-2024-un-an-cu-noutati-pe-multe-planuri-e-factura-microintreprinderi-tva-impozitare.html

*

Citeşte mai mult...
 
Noile condiții impuse de ANPC deținătorilor de magazine on-line PDF Imprimare
Companii
Miercuri, 20 Decembrie 2023 13:09

Pentru a asigura transparența în privința informării consumatorilor în mediul online, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis  Ordinul ANPC nr. 225/2023

  
                                  ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor added a new...  - ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Ordinul nr. 225/2023 privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activitate în mediul online


Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1110 din 11 decembrie 2023.

Va intra în vigoare la 25 ianuarie 2024

Având în vedere prevederile:

- art. 9, 18 şi 26 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;

preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:

Art. 1. -

Operatorii economici, care desfăşoară activitatea de comercializare/prestare de servicii în mediul online, au obligaţia de a informa consumatorii, cu privire la condiţiile de legalitate ale acesteia, prin afişarea tuturor informaţiilor în baza cărora funcţionează: denumirea persoanei juridice; cod unic de înregistrare; numărul din registrul persoanelor juridice corespunzător, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate; adresa sediului şi/sau a punctului de lucru, unde îşi desfăşoară efectiv activitatea; seria şi numărul tuturor autorizaţiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licenţelor necesare desfăşurării activităţii, precum şi emitentul acestora.

 

Citeşte mai mult...
 
Investiţiile străine directe s-au redus la 6,1 miliarde de euro în perioada ianuarie -octombrie 2023 PDF Imprimare
Companii
Vineri, 15 Decembrie 2023 12:57

           

                              Noul program la Registrul Comertului

     " Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România s-au redus la 6,1 miliarde de euro în primele 10 luni ale acestui an, de la 9,5 miliarde de euro în perioada ianuarie - octombrie 2022, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate joi.

"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 6,148 miliarde de euro (comparativ cu 9,529 miliarde de euro în perioada ianuarie - octombrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 6,078 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 70 milioane euro", se spune în comunicatul BNR.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, la 5.850 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). "
*
Citeşte mai mult...
 


Pagina 6 din 432

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Economie