Totul despre Omega 3 si Omega 6 Imprimare
Sanatate
Luni, 20 Februarie 2012 09:37

Prin reclame, pe la emisiuni tv si nu numai, in reviste, peste tot auzim despre Omega 3 si Omega 6, insa nu stim exact ce sunt acesti compusi despre care auzim ca ne fac atat de mult bine si nici in ce alimente se gasesc. Astazi va propun un subiect care, desi este foarte discutat in mass-media, nu stim exact ce este si la ce ne foloseste.



Omega 3 si Omega 6 sunt niste acizi grasi, produsi intr-o cantitate foarte mica de corpul nostru, sau poate chiar deloc.
De ce sunt atat de importanti acesti acizi grasi?Pentru ca ei formeaza membrana celulara care are rolul de a hrani corpul si de a elimina substantele nocive acestuia, mai bine zis, de a elimina deseurile din corp. In momentul in care aceasta membrana este compusa dintr-un numar mult prea mic de acizi grasi, ea devine vulnerabila si corpul nostru este predispus imbolnavirii.

Alimente in care se gasesc Omega 3 si Omega 6 
Acizii grasi ne protejeaza de multe boli. De aceea, este bine sa includem in regimul nostru zilnic, alimente care ii contin.
Omega 3: somon, hering, pastrav, ton, macrou, sardine, seminte de in, spirulina, soia, fasole, nuci, rapita, halibut, germeni de grau, grasime de gaina, ulei de rapita, hamsie, stridie, creveti.
Omega 6: seminte si ulei de floarea soarelui, salate, ulei de nuci, ulei de soia, ulei de masline, oua, ulei de sofranel, germeni si ulei de porumb, seminte si ulei de susan, castraveti, in general uleiuri si produse vegetale.

Proprietati ale acizilor grasi
Acestia au un rol important in pastrarea echilibrului si formarea membranelor celulare ajutand totodata si la:

reglarea tensiunii arteriale

imunitate

elasticitatea vaselor sanguine

rol antiinflamator si antialergic

prevenirea bolilor cardiovasculare

lupta impotriva Alzheimer-ului si depresiei

mareste potenta masculina

previne osteoporoza

cicatrizare

Toate aceste afectiuni si boli pot fi prevenite cu ajutorul unui regim alimentar bogat in Omega 3 si Omega 6.
Atentie, insa!! Un consum prea mare de acizi grasi poate atrage cu sine si anumite riscuri precum cresterea colesterolului, cresterea riscului de hemoragie, slabirea sistemul imunitar; de aceea este bine sa consumati 2 g/zi si sa nu depasiti 3 g. Spre exemplu:
1,3 g de Omega 3= 1 lingura de ulei de rapita/70 g de somon/o mana de nuci/120 g de ton

Nu uitati !! Acizii trebuie consumati in cantitati egale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

** sursa  : amelie.ro