Săptămâna Gustului 2012 s-a încheiat oficial la Ambasada Franţei Imprimare
Bucatarie - Retete
Joi, 01 Noiembrie 2012 23:15

            Ambasada Franţei la Bucureşti a găzduit pe 26 octombrie ultimul eveniment din cadrul Săptămânii Gustului 2012, atelierul “Gust şi savoare”, care a reunit oficialităţi române şi franceze, 10 chefs francezi şi chefs români, reprezentanţi ai Casei Regale, precum şi invitaţi speciali din Franţa:  Eric Leautey - Chef la France 2 şi la Cuisine TV, Cedric Chabaudie - Chef al Asociaţiei Chefs de la République şi Sophie Gerstenhaber - Director General Semaine du Goût Franta. 

 

               În jur de 200 de invitaţi au fost prezenţi la acest eveniment. Printre invitaţii evenimentului s-au mai numărat: Nicolai Tand (Cantine de Nicolai), Chef Patrick Guibet şi Chef cofetar-patiser Silvia Ailincai, Chef Cristian Erimia (Metro Cash&Carry), Chef Horia Vârlan, Chef Gabriela Berechet, Chef Krishna Bohat, Chef Stefan Kopeczi. Toţi Chefi participanţi au primit în dar câte o carte profesională «Bucătăria Explicată» şi cartea Chef-ului Eric Leautey «A l’Atelier du Lion Vert ». 


 

Deviza acestui eveniment este de a pune în valoare meseriile gustului, încurajarea dezvoltării filierelor scurte din agricultură şi de a pune accent pe educaţia gustului în scopul dezvoltării unei atitudini eco-responsabile. Evenimentul s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România.

Cei 10 chefs români şi francezi s-au înfrăţit în 5 duete de excepţie, astfel:

François Tassaux - Carrefour & Dumitru Bucşa – Pullman au realizat:
Cremă de brânză cu dulceaţă de fructe roşii
Ardei cu castraveţi şi parmezan
Ciuperci cu spanac şi alune de pădure
Grapefruit cu somon şi susan
Mouse de Ciocolată cu praline şi alune de pădure

Philippe Dupré - Ici et La Restaurant & Ştefan Daniel Popescu – Novotel
Escalop de viţel cu hribi şi smântână
Pere  “Belle Helene”
Foie gras cu dulceaţă de ceapă roşie şi pâine toast
Tartă de căpşuni proaspete

Patrick Pierre - Săptămâna Gustului & Costel Dumitru - La Kostas Fish&Chips
Creveţi  cu castraveţi şi sos picant
Scoici St. Jacques cu avocado
Tartine de foie gras de gasca cu trufe pe tartine de turtă dulce

Samuell Letorriellec – Loft Restaurant  & Ştefan Bercea – Cabana Vânătorilor

Paste cu Creveţi şi sos Nantua  - de inspiraţie din meniu Air France (Chef Joël Robuchon)
Creveţi basquezi, paste cu curcuma parfumate cu lămâiţă  - de inspiraţie din meniu Air France (Chef Joël Robuchon)
Piept de pui cu sos de curry verde, mac cu orez, morcovi şi shiitake - de inspiraţie din meniu Air France (Chef Joël Robuchon) şi Ospăţul Vânătorului cu carne de cerb.

Eddy Seys - Hotel Epoque  & Cornelia Ghişoi - Hotel Aro Palace
Trilogie de mousse, Prăjitură tabla de şah, Caramel cu nucă
Dovleac cu mirodenii dulci şi alune de pădure aşezate pe un pat de piure din piept de pasăre
Porc confiat cu piure de cartofi cu unt şi trufe.

                                  chefs

Cu o tradiţie de peste 20 de ani în Franţa, “La Semaine du Goût” (Săptămâna Gustului) a luat amploare şi în România. Anul acesta a fost organizată a doua ediţie a evenimentului, prin care organizatorii, compania ArtGastro, şi-au propus multiplicarea numărului de activităţi şi evenimente. Evenimentul a angrenat bucătari profesonişti, specialişti din industria agro-alimentară, restaurante, precum şi elevi şi studenţi, principala ţintă a acestui eveniment.

Săptămâna Gustului are ca obiective încurajarea unei alimentaţii sănătoase, promovarea meseriilor gustului (bucătar, cofetar, patiser etc) în rândul tinerilor, precum şi sensibilizarea companiilor din industria agro-alimentară şi conexă pentru a aborda o atitudine eco-responsabilă care se încadrează în linia unei dezvoltări durabile.

 

 

 

 

***  sursa  :horeca.ro