Total Media News

Liberalizarea tarifelor notariale: Guvernul vrea sa reduca onorariile prin stimularea concurentei - Pagina 2 PDF Imprimare
Luni, 10 Septembrie 2012 15:15
Index articol
Liberalizarea tarifelor notariale: Guvernul vrea sa reduca onorariile prin stimularea concurentei
Pagina 2
Toate paginile



In ceea ce priveste taxele si impozitele, acestea sunt separate de onorarii si sunt stabilite de Codul Fiscal. Taxarea se face procentual, potrivit unei grile intocmite anual, care stabileste preturile orientative ale imobilelor. Recent a fost publicat si Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012. Ceea ce propune acum Ministerul Jurstitiei este o liberalizare a tarifelor numai in ceea ce priveste onorariile datorate notarilor.

Cum s-ar putea reduce onorariile?
Pana pe 6 martie, reprezentantii Ministerului Justitiei, impreuna cu cei ai Consiliului Concurentei si ai Uniunii Notarilor, urmeaza sa identifice actele si lucrarile notariale pentru care sa fie desfiintate tarifele minime, dupa care pana in luna aprilie, vor elabora un proiect de lege in acest sens.
In investigatia Consiliului Concurentei de acum 3 ani, s-a propus asumarea de catre Ministerul Justitiei a unui rol activ in calitatea sa de reglementator, care poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor prin utilizarea de contracte standardizate (pentru cea mai mare parte a tranzactiilor), eliminand astfel tariful pentru redactarea contractului din componenta onorariilor, care este de 15%.
In acelasi raport s-a aratat ca serviciile notariale din Romania sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, ceea ce blocheaza concurenta. De aceea, Consiliul Concurentei a propus eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare si a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor. De asemenea, s-a mai propus ca notarii sa-si faca publice tarifele.

Cresc taxele si impozitele minime pe tranzactii imobiliare
Codul Fiscal prevede obligativitatea Camerelor Notarilor Publici de a actualiza cel putin o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile. In functie de aceasta se calculeaza taxele datorate statului. Potrivit noii grile de calcul al taxelor si impozitelor minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti, valoarea orientativa a acestora este cu 5-10% mai mare decat anul trecut. Deci, pe termen scurt, suma pe care o platim la notar pentru o tranzactie va fi mai mare datorita cresterii valorii orientative a imobilelor. Pe termen mai lung, vom vedea daca masurile pe care le va lua Guvernul pentru stimularea concurentei vor avea drept efect reducerea onorariilor sau dimpotriva.

 

 

 

***  finantistii.ro



 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Economie Imobiliar Liberalizarea tarifelor notariale: Guvernul vrea sa reduca onorariile prin stimularea concurentei - Pagina 2