Total Media News

Liberalizarea tarifelor notariale: Guvernul vrea sa reduca onorariile prin stimularea concurentei PDF Imprimare
Luni, 10 Septembrie 2012 15:15
Index articol
Liberalizarea tarifelor notariale: Guvernul vrea sa reduca onorariile prin stimularea concurentei
Pagina 2
Toate paginile

       Liberalizarea tarifelor notariale este o discutie veche, care a inceput in 2009, cand Consiliul Concurentei a constatat ca datorita lipsei unei concurente reale intre notari, acestia au ajuns sa practice cele mai mari tarife din Europa, de 4 ori peste media celor 21 de state europene analizate. Problema a fost readusa in prim-plan de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, care a anuntat marti ca Guvernul a aprobat printr-un Memorandum un proiect-pilot privind liberalizarea tarifelor notariale in sensul eliminarii tarifelor minime pentru anumite acte sau lucrari notariale. Aceasta operatiune ar putea genera concurenta intre notari, ceea ce va conduce la reducerea tarifelor, a explicat Predoiu.

      In prezent, onorariile notarilor se calculeaza potrivit Ordinului Ministerului Justitiei nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 133 din 22 februarie 2011. Potrivit acestui ordin, notarii publici au dreptul la:
a) onorarii stabilite in sume determinate;
b) onorarii graduale - pe transe si in cote procentuale - in raport cu valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului. La stabilirea onorariilor dupa criteriul valoric se vor respecta anumite transe si procente mentionate in anexele ordinului sus amintit.



 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Economie Imobiliar Liberalizarea tarifelor notariale: Guvernul vrea sa reduca onorariile prin stimularea concurentei