Total Media News

ICCJ stabileşte că prescripţia răspunderii penale este o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei PDF Imprimare
Luni, 14 Aprilie 2014 21:45

      Un complet de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, luni, că prescripţia răspunderi penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei şi a admis în acest fel o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti prin care această instanţă cerea lămuriri privind aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei.

                                                 

  ICCJ a dezbătut sesizarea făcută de CAB, secţia 1 Penală, în dosarul 530/303/2013 - un dosar de înşelăciune -, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei.


Cei nouă judecători au hotărât: "În aplicarea art. 5 din Codul penal, stabileşte că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei".

Potrivit deciziei de luni, această normativă este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedură penală.

Surse judiciare au explicat, pentru MEDIAFAX, că în esenţă, prin decizia de luni a ICCJ, magistraţii vor trebui să folosească, în cadrul instituţiilor de drept penal, articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou.

 

 

 

**  sursa  - MEDIAFAX

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2022
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Legislatie ICCJ stabileşte că prescripţia răspunderii penale este o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei