Total Media News

Un mare succes al pictorului Adrian Ghenie PDF Imprimare
Marţi, 15 Iulie 2014 15:33

    Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie este un „produs“ al Universităţii de Artă şi Design de la Cluj, el având primele expoziţii, ca şi Mircea Cantor, Victor Man, Șerban Savu şi alţi colegi ai săi din generaţia tânără de artişti plastici, la Galeria Plan B din Cluj pe care a şi creat-o împreună cu pictorul Mihai Pop.

                                               

   Referindu-se la fenomenul Ghenie, criticul de artă Pavel Șuşară a declarat pentru România liberă că: “Am primit tot soiul de întrebări şi provocări, am intrat şi în polemici pe facebook apărându-l pe Adrian Ghenie. Pentru că, din păcate, aşa suntem noi, românii, obinuiţi să nu ne bucurăm de anumite momente şi de succesul unora dintre compatrioţii noştri punând tot felul de întrebări subversive: “De ce a vândut o lucrare atât de bine?”

   “Cine e beneficiarul real şi păpuşarul din spatele tranzacţiei?” şi tot soiul de alte întrebări ostile şi parazite. Unii o spun din invidie şi gelozie, alţii din rea credinţă. Noi de fapt ar trebui să ne bucurăm de succesul lui Adrian Ghenie în artă, aşa cum ne bucurăm de cele ale Simonei Halep din sport. Noi ca popor, ca agregare socială, nu avem cine ştie ce succese, dar există, iată, câteva individualităţi care ar trebui să ne facă să ne mândrim de realizările lor.”

 

Vorbind despre arta lui Adrian Ghenie, Pavel Șuşară ne-a explicat: “Ceea ce nu s-a spus despre Ghenie este că el e babist. El, chiar dacă nu i-a fost elev direct, vine pe linia imaginarului lui Corneliu Baba, prin Corneliu Brudaşcu de la Cluj, care i-a fost discipol lui Baba. Brudaşcu este un pictor extrem de rafinat, dar care a pus un soi de bemol la cheie asupra componentei sociale în care Baba era atât de ancorat. Ghenie preia rafinamentul lui Brudaşcu având însă şi angajarea existenţială, tipul de crispare socială, de privire critică a istoriei pe care le avea şi Baba. Lucrările lui Ghenie ţin de zona dramatică a existenţei, de latura coşmarescă şi traumatizantă a istoriei. Trimiterile lui sunt spre Holocaust, dar şi spre Gulag, spre atrocităţile comunismului. Adrian Ghenie sancţionează aberaţia istoriei, care nu are cum să fie trecută cu vederea. Or, acest gen de imaginar se potriveşte foarte bine cu lumea de azi, aflată în convulsie.

Lucrările lui Ghenie au venit mănuşă pe furia, pe nemulţumirea socială a omului modern. Baba, de pildă, a pornit pe piaţa de artă umăr la umăr cu Ciucurencu, fiind chiar cu un pas în urma lui.Pavel Șusară a mai precizat şi că: “Ghenie nu a ajuns peste noapte să fie vândut cu sume-record. A pornit încet, de la câteva sute, câteva mii, ajungând acum, iată, la 1,43 de milioane de lire sterline. A străbătut un întreg traseu. E un traseu care nu se realizează în afara autorului. Sigur că e nevoie şi de marketing. El locuieşte la Berlin, unde are o galerie, fiind astfel foarte vizibil.

 

 

 

 

**  sursa  :  http://www.romanialibera.ro/cultura

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Actualitate Cultura Un mare succes al pictorului Adrian Ghenie