Total Media News

Legislatie
LEGE ptr. modificarea şi completarea O.Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații şi fundații PDF Imprimare
Luni, 06 Noiembrie 2023 20:01
     

                                                 Guvernul României - Wikipedia

 

   PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații şi fundații
Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații a fost adoptat de Guvern și va fi trimis către Parlament.
Proiectul de Lege prevede următoarele aspecte:
•    1.Registru UNIC al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate.
•    Noul sistem va permite accesul în orice moment la informații despre orice asociație și fundație înregistrată în România.
•    Finanțarea va fi asigurată prin PNRR și înlocuiește vechile sisteme electronice depășite și limitate.

 

Citeşte mai mult...
 
O. de U. ptr. stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată ptr. domeni PDF Imprimare
Marţi, 31 Octombrie 2023 18:10
                              Guvernul României - Wikipedia
  ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară
Actul normativ aprobat de Guvern stabilește noile valori ale salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară, care se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.
   În sectorul construcțiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol și în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei.
Astfel, vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României și după introducerea contribuției pentru sănătate.
  Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele și patronatele, în cadrul Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social.
În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol și industria alimentară este de 3.000 de lei.
  De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor.
*

Citeşte mai mult...
 
O. de URGENȚĂ ptr. aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 PDF Imprimare
Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 10:24

           

                                                              Guvernul României - Wikipedia

 

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de Convergenţă şi pentru modificarea unor acte normative
Un set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în țința de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență a fost aprobat astăzi de Guvern, prin Ordonanță de Urgență.
Aceste modificări au în vedere limitarea și reducerea cheltuielilor bugetare până la sfârșitul acestui an, în contextul în care depășirea deficitului bugetar ar genera consecințe asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar, dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, autoritățile și instituțiile publice nu vor mai încheia, în anul 2023, angajamente pentru următoarele categorii de cheltuieli:
1.Bunuri și servicii pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
2.Reparații curente;
3.Bunuri de natura obiectelor de inventar;
4.Cărți, publicații și materiale documentare;
5.Consultanță și expertiză;
6.Pregătire profesională;
7.Studii și cercetări;
8.Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;
9.Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
10.Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”;
Plățile lunare efectuate în lunile noiembrie-decembrie la cheltuielile cu bunuri și servicii se limitează la cel mult nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.

 

Citeşte mai mult...
 
Prima pentru cariera profesională PDF Imprimare
Vineri, 20 Octombrie 2023 16:53

I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, precum și pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației
Actul normativ adoptat de Guvern aduce unele clarificări privind modalitatea de acordare a primei de carieră profesională pentru personalul didactic şi administrativ, astfel încât plățile să se facă până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Peste 326.000 de angajați din învățământ beneficiază de primă anuală netă în valoare de 1.500 de lei în cazul cadrelor didactice și 500 de lei în cazul personalului administrativ.
Prima pentru cariera  profesională se acorda începând din acest an școlar pentru o perioada de 4 ani.

*

Citeşte mai mult...
 
Presedintele României a promulgat Legea pensiilor speciale PDF Imprimare
Joi, 19 Octombrie 2023 17:06

   Parlamentul României adoptă prezenta lege.

   extrase  din  lege :

 

Art. I. – Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1102 din 16 noiembrie 2022, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 211, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 211. – (1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la

art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”

2. La articolul 211, alineatul (2) se abrogă. 2 3.

La articolul 211, alineatele (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(3) De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică prevăzut la

art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

(4) Persoanele care au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcțiile enumerate la

alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii și pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcție, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional.

De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcție, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional.

Prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător și persoanelor prevăzute de prezentul alineat.

” 4. La articolul 211, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41 ), cu următorul cuprins: „(41 ) În baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade decât cea avută în considerare la stabilirea dreptului de pensie, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.”

 

Citeşte mai mult...
 


Pagina 2 din 25

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Legislatie