Total Media News

Ministrul Tineretului şi Sportului a cerut CNA sporirea stirilor sportive la TV si Radio PDF Imprimare
Marţi, 20 Octombrie 2015 11:02


                

    Astăzi, 10 octombrie,

    Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a fost prezentă la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru a înainta o cerere cu privire la sporirea materialelor sportive în grilele de programe. Iniţiativa are ca temei studiile înfricoşătoare cu privire la sănătatea românilor.

   La nivel legislativ, activităţile sportive reprezintă un subiect de interes naţional, statut reglementat în baza Legii nr. 69/2000, a educaţiei fizice și sportului, consolidată în 2009.



(1) Educația fizică și sportul sunt activități de interes național sprijinite de stat.

(2) Statul recunoaște și stimulează acțiunile organizatorice și de promovare a educației fizice și sportului, desfășurate de autoritățile administrației publice …

(3) Educația fizică și sportul cuprind următoarele activități: educația fizică, sportul școlar și universitar, sportul pentru toți, sportul de performanță, exercițiile fizice practicate cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic.

De asemenea, Uniunea Europeană atrage atenţia asupra importanţei activităţilor sportive la nivelul societăţii prin directiva privind Serviciile media și audiovizuale din martie 2010, cunoscută și sub denumirea „Televiziune fără frontiere”.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabrial Szabo a declarat: “Sportul este o resursă bogată de conținut relevant pentru canalele de televiziune și uşor adaptabilă condiţiilor din societate, care încearcă să traseze referinţe culturale atât la nivel local cât şi la nivel global.

Mass-media este un mijloc important pentru dezvoltarea Sportului. Prin mijloacele sale, media are un rol deosebit în globalizarea fenomenului sportiv, iar acesta, prin pârghiile sale, răspândeşte pe toată planeta competiţii importante şi transmite valori, atitudini, spiritul sportiv , concurenţă şi, în final, modele de comportament preluate conştient sau inconştient de către tineri.”

În egală măsură, a atras atenţia asupra statisticilor înfricoşătoare care reliefează modul în care societatea se raportează la practicarea unui sport şi la repercusiunile pe care un astfel de comportament le are asupra sănătăţii.: “1 din 4 adulti și 1 din 5 copii suferă de obezitate. Româniaeste în fruntea clasamentului țărilor cu bolnavi cardiaci și am putea continua cu exemplele. Toate acestea sunt un efect al neimplicării românilor în activități sportive. Conform Eurobarometrului privind sportul, 60% dintre români nu practică nicio activitate fizică!”

Succint, Ministrul Tineretului şi Sportului a cerut CNA reintroducerea jurnalelor de ştiri sportive ca parte integrată a jurnalelor de ştiri sau ca producţii de sine stătătoare atât în televiziunile generaliste, cât şi în cele de nişă şi de ştiri, televiziuni al caror mesaj are un puternic impact asupra populație.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  "  Conform  paginademedia.ro :

    „România este în fruntea clasamentului țărilor cu bolnavi cardiaci și am putea continua cu exemplele. Conform Eurobaromentrului privind sportul, 60% dintre români nu practică nicio activitate fizică. Pornind de la datele din Media Fact Book din 2015 care estimează că în 2014 consumul TV din România pentru publicul de peste 18 ani este de 6,7 ore pe zi în creștere cu 22% față de 2012. Televiziunea este cea mai importantă sursă de informare și de divertisment în România”, a spus Gabriela Szabo. „Pentru a căpăta popularitate, sportul are nevoie de acest mijloc de comunicare”

„În acest sens, cerem reintroducerea jurnalelor de știri sportive ca parte integrantă a jurnalelor de știri sau de sine stătătoare la televiziunile generaliste și de știri, televiziuni al căror mesaj are un impact puternic asupra populației.”, a mai adăugat aceasta.

Reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului în frunte cu ministrul Gabriela Szabo au avut această dimineață o întâlnire cu membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Alături de Szabo au mai fost prezenți și foștii sportivi  Ilie Năstase și Elisabeta Lipă, care au cerut membrilor să trimită către televiziuni o recomandare pentru a introduce în grila de programe jurnale cu știri din sport.

„Solicităm CNA, în calitatea sa de garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în programele audiovizuale, susținerea propunerii noastre de asigurare a expunerii telespectatorilor români la informațiile legate de sport, dat fiind cifrele îngrijorătoare referitoare la sănătatea românilor, înaintând-o tuturor stațiilor de televiziune naționale și regionale”, a spus Gabriela Szabo în fața membrilor CNA.

Aceasta a remarcat în întâlnire că ponderea știrilor din sport din programele posturilor de televiziune a scăzut drastic, dând exemple posturile Antena 1, România TV și B1 TV care nu mai au jurnal de știri din sport, ori TVR 1 care scade progresiv tipul acesta de programe.

Radu Herjeu, membru CNA: „Toți sunt conștienți că buletinele sportive sunt aducătoare de audiență. Televiziunile sunt primele interesate să facă acest lucru. Știu însă din păcate chinul pe care îl aveau când era un eveniment important când era implicat cineva din România. Nu transmitea nimeni din România și nu puteau să ia imagini de pe un canal străin. Sunt convins că fără această problemă nu ar trebuie nici dvs nici noi să-i rugăm să dea mai multe știri sportive.”

Monica Gubernat, membru CNA– „Cred că disc trebuie să o purtăm pe două paliere, pondere știrilor sportive, dar și promovarea activității sportive. Noi acum intrăm în procedură de modificare a Codului Audiovizual. Trebuie să ne gândim la ponderea știrilor: cât la sută trebuie să reprezinte știri politice, cât la sută știri  sociale, cât la sută sportive. Pentru promovarea sportului, noi avem niște mesaje de avertizare, cred că de 5 – 6 ani. Cred că este momentul să schimbăm acele mesaje și să găsim noi mesaje de comun acord. Cred că discuția trebuie să continuie. Nu putem să rezolvăm acum. O recomandare, radiodifuzorii o iau sau nu în seamă. Eu cred că trebuie să avem o modificare un pic mai profundă.”

Dorina Rusu, membru CNA – „Nu putem să le spunem televiziunilor ce să facă. Totuși, trăim într-o economie de piață. Putem, în schimb, să mediem o întâlnire între dumneavoastră și televiziuni. Dacă știu că se pot baza pe dvs și le oferiți intrumentele, pot să facă fără să le impunem noi și nici nu avem dreptul să facem asta.”

 

 

- See more at: http://www.paginademedia.ro/2015/10/ministrul-tineretului-gabriela-szabo-vrea-mai-multe-stiri-din-sport-pe-tv-si-cere-cna-sa-trimita-televiziunilor-recomandari/#sthash.5ePVcQF4.dpuf


**--    MTS

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Sport Ministrul Tineretului şi Sportului a cerut CNA sporirea stirilor sportive la TV si Radio