Total Media News

TVA la incasare. Primele efecte ale noului sistem - Pagina 2 PDF Imprimare
Miercuri, 06 Martie 2013 12:24
Index articol
TVA la incasare. Primele efecte ale noului sistem
Pagina 2
Toate paginile

 

Cum era înainte de TVA la încasare

Înainte de introducerea TVA la încasare, înregistrarea facturilor aferente achizițiilor de bunuri și servicii presupunea în principal două operațiuni: documentele erau analizate, pentru a se vedea dacă respectă prevederile Codului fiscal, apoi erau trecute în jurnalul de contabilitate.

Aplicarea sistemului  TVA la încasare face ca procedurile de contabilitate să se complice, atât pentru contribuabilii cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, care fac subiectul noilor prevederi, cât și pentru companiile mari.

Potrivit noului sistem, pentru fiecare factură trebuie să se verifice mai întâi dacă furnizorul care a emis documentul figurează în Registrul firmelor plătitoare de TVA la încasare, publicat pe pagina web a ANAF.

Pentru fiecare document cu TVA la încasare, se urmărește dacă s-a făcut plata facturii respective și cât anume din sumă s-a plătit.

Copia documentului care confirmă verificarea furnizorului emitent în Registrul ANAF trebuie îndosariată. La fel, pentru toate facturile plătite, este nevoie de copii îndosariate ale documentelor care dovedesc aceste plăți. În cazul plăților parțiale, se face alocarea TVA aferentă de dedus pentru fiecare sumă platită. Volumul operațiunilor necesare la întocmirea deconturilor de TVA s-a mărit astfel pentru companii de trei sau patru ori.

Mai multe resurse de timp pentru TVA la încasare

Timpul de întocmire a deconturilor de TVA ar putea crește pentru următoarele perioade fiscale și mai mult.

Potrivit reglementărilor, în cazul facturilor de la furnizori care aplică TVA la încasare, companiile deduc TVA aferentă după ce plătesc aceste facturi.

 

 

**  sursa  :  Yahoo! News 



 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Economie TVA la incasare. Primele efecte ale noului sistem - Pagina 2