Total Media News

Primul stat din Europa care renunţă la euro PDF Imprimare
Luni, 23 Iunie 2014 09:22

      Guvernatorul Băncii Centrale din Kosovo, cel mai tânăr stat din Europa, încă nerecunoscut de toate ţările, a anunţat acum câteva zile intenţia de a introduce o monedă naţională, potrivit presei franceze care citează publicaţiile locale.


               

 

    Potrivit lui Bedri Hamza, noua monedă s-ar putea numi dardan. Aceasta ar urma să înlocuiadcă moneda euro, cea care este de facto moneda tânărului stat balcanic.

   După războiul din 1999, Kosovo a fost de facto separat de Serbia şi plasat sub administrare internaţională. Mai devreme, acelaşi lucru să întâmplase cu Bosnia-Herţegovina, iar locuitorii întregii zone foloseau la acea vreme marca germană în schimburile comerciale. În mod absolut logic, după dispariţia mărcii şi naşterea monedei unice, noul euro a devenit practic moneda folosită la nivel naţional. Dacă Bosnia a adoptat totuşi o monedă naţională, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Kosovo. Statul balcanic a continiuat să folosească euro fără acordul autorităţii monetare care a emis euro, Banca Centrală Europeană.

   Această situaţie oferă statului avantajul stabilităţii financiare, a unei îndatorări limitate şi a unei rate a inflaţiei ţinute sub control. Dezavantajul ţine, evident, de lipsa oricărei pârghii de control a politicii monetare sau a masei monetare. Această situaţie obligă economia care se află în această situaţie să se concentreze pe exporturi pentru a putea repatria suficientă valută. Dacă economia nu este suficient de deschisă, acest sistem monetar bazat pe altă monedă nu poate duce la o funcţionare eficientă. Tocmai de aceea, Kosovo, care are încă o economie destul de închisă, ar putea avea nevoie de propria sa politică monetară.

Înainte de a lua decizia introducerii unei monede naţionale, autorităţile kosovare au luat în calcul inclusiv posibilitatea de a adopta moneda naţională a Albaniei, lek-uk. O alegere oarecum naturală, dat fiind că Albania este piaţa tradiţională de desfacere pentru bunurile produse de economia kosovară şi este poarta spre lume a micului stat balcanic. Este şi un risc însă: această uniune monetară cu Albania ar putea fi înţeleasă ca un prim pas spre o uniune statală şi ar putea fi percepută negativ de comunitatea internaţională. Mai ales după ultimele evenimente din zona estului Europei: liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a folosit de pretextul Kosovo atunci când a justificat anexarea Crimeii.

 

 

Dacă statul kosovar va alege să aibă propria sa monedă, ceea ce înseamnă o mai mare independenţă, poate folosi şi alt sistem. Banca de emisiune poate avea posibilitatea unui regim de flotare, dar care poate conduce uşor la speculaţii pe o piaţă atât de restrânsă. Noua monedă se poate deprecia rapid, inclusiv din cauza liăpsei de încredere în capacităţile unui stat kosovar care reprezintă încă o enigmă pentru multă lume.Un alt regim poate fi cel al unui curs de schimb administrat, aşa cum se practică în mai multe state din lume. Acest regim poate conduce însă atât la inflaţie, cât şi la fuga capitalurilor străine,

 
**sursa  :- .directproprietar.ro/Primul-stat-din-Europa-care-renun-la-euro
    

Republica Kosova

Republica Kosova (în albaneză Republika e Kosovës) a fost un stat secesionist nerecunoscut proclamat în 1991 de un parlament diferit reprezentând populația albaneză din Kosovo.[1][2] În această perioadă, s-a încercat înființarea unor instituții politice diferite opuse față de instituțiile dominate de sârbi din Provincia Autonomă Kosovo și Metohia.

Republica Kosova a fost oficial desființată în 2000, când instituțiile au fost înlocuite de Structura Administrativă Interimară Comună înființată de Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo (UNMIK). În timpul acelei perioade, Republica Kosova a fost recunoscută numai de Albania.

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Actualitate International Primul stat din Europa care renunţă la euro