Total Media News

Banca Transilvania achizitioneaza 100% Volksbank Romania PDF Imprimare
Miercuri, 10 Decembrie 2014 20:48

 

                               

    Banca Transilvania anunta astazi semnarea unui angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG si WGZ BANK AG.

   Acest pas se inscrie in strategia bancii de a aduce valoare adaugata prin achizitii de banci si portofolii, se arata in comunicatul institutiei de credit.    

   BT si Volksbank Romania vor functiona ca entitati bancare distincte in urmatoarele luni, pana la finalizarea formalitatilor legale si obtinerea tuturor aprobarilor aferente. Dupa inchiderea tranzactiei va incepe integrarea Volksbank Romania in structura BT.    

   „Dupa integrare, avand in vedere cotele de piata ale celor doua banci, Banca Transilvania isi va continua planul de a ajunge pe locul 2 in topul bancilor din Romania. BT este bine capitalizata, are lichiditate mare, o cota de piata in crestere si rezultate financiare pozitive”, declara Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.    

   Banca Transilvania si Volksbank Romania sunt banci universale si au in comun modelul de business, categoriile de clienti carora li se adreseaza si piata autohtona. Ca rezultat al tranzactiei, BT isi propune armonizarea punctelor forte ale celor doua banci, pentru eficientizarea activitatii, costuri mai mici pentru clienti, retea mai mare de sedii si produse noi.

 

 

    In prezent, Banca Transilvania este cea mai mare institutie bancara cu capital privat majoritar romanesc si se afla pe pozitia a treia in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata in functie de active de 9,7%, in crestere.   Consultantii Bancii Transilvania pentru aceasta tranzactie au fost: Legal – Casa de avocatura Peli Filip, Financiar – KPMG Romania, Investment Banking – VCP Vienna Capital Partners. In ceea ce priveste Volksbank, aceasta a avut ca si consultanti: Legal - Schoenherr si Asociatii, respectiv Investment Banking – Rothschild.

     Banca Transilvania este pe locul trei in topul bancilor din Romania, in functie de active. Activitatea sa este organizata pe trei linii principale de business: Corporate, IMM si Retail. BT are peste 6.000 de angajati, o retea formata din aproape 550 de sedii si 1,88 de milioane de clienti activi. Strategia bancii este sustinuta de actionari internationali, BERD si IFC-Banca Mondiala. In 2014, Banca Transilvania a implinit 20 de ani.

 

 

 

   Structura Actionariatului Bancii Transilvania  :

     In functie de tipul capitalului
    - capital   strain         48,9 %
    - capital  romanesc   51,1 %

 

Topul bancilor pe 2012: BCR, BRD, Banca Transilvania, raman pe pozitii

BCR a ramas pe primul loc, pozitie pe care nu si-o poate pierde prea curand, desi cota sa de piata a alunecat sub pragul de 20%.

La o distanta apreciabila, cu active de 47,9 mld. lei (10,9 mld. euro) si o cota de piata de 13%, pozitia a doua este detinuta de BRD. Activele BRD au continuat sa se erodeze anul trecut si banca a pierdut inca o jumatate de punct din cota de piata.

Cea mai vizibila crestere a fost inregistrata de Banca Transilvania, a carei cota de piata a urcat cu 0,8 puncte procentuale si a ajuns la 8,1%. Banca administra la sfarsitul lunii decembrie active de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro) si ocupa pozitia a treia in sistem. Banca, a carei cota de piata crescut cu doua puncte in perioada de criza, a reusit sa-si consolideze pozitia pe piata fara sa-si compromita profitul, care a urcat cu 40% anul trecut.

CEC Bank si-a majorat cu circa o jumatate de punct procentual cota de piata, pana la 7,4%. Fata de 2009, cota de piata a crescut cu un punct procentual, dar performanta este modesta comparativ cu asteptarile mari de la inceputul crizei. Oficialii bancii au afirmat in repetate randuri ca banca nu poate creste agresiv creditarea fara sa-si intareasca baza de capital.

UniCredit Tiriac a urcat pe locul cinci in clasamentul dupa active al bancilor, depasind Raiffeisen, dupa o crestere cu o jumatate de punct procentual a cotei de piata.

Crestere a cotei de piata a inregistrat si ING, care urcat in perioada de criza de pe pozitia a zecea pe locul opt in sistemul bancar.

Dintre bancile mari, au pierdut cota de piata Raiffeisen, Volksbank si grecii de la Alpha si Bancpost. Raiffeisen a alunecat in criza de pe locul trei pana pe pozitia a sasea, la sfarsitul anului trecut ajungand la o cota de piata de 6,5%.  (  --http://www.bankingnews.ro/top-banci-2012-banca-transilvania.html  )

 

Deci acum   cota  de  piata  ar fi   : 

 1. .BCR         = 19,3%

  2..BRD         = 13,1 %

  3..B.Transilvania = 8,1 + 4,5 = 12,6 %

 

 

 

**  sursa - https://www.bancatransilvania.ro/actionari/structura-actionariatului/
**  sursa - http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/tranzactia-anului-in-finante-banca-transilvania-e-mai-aproape-de-locul-doi-dupa-achizitia-volksbank-romania-104748/

 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Ştiri Economie Banca Transilvania achizitioneaza 100% Volksbank Romania