Total Media News

Tehnologia inverter - diferenta dintre un aparat de aer conditionat cu inverter si unul fara PDF Imprimare
Miercuri, 22 Mai 2019 14:10
                  Imagini pentru aparat aer  conditionat
  
   Tehnologia inverter incorporeaza un compresor cu o viteza variabila, adaptata de un panou de control in functie de nevoile de racire sau incalzire din camera. Asta in timp ce tehnologia clasica presupune un compresor cu o singura viteza si numeroase cicluri de pornire/oprire in functie de temperatura ambientala.

    Tehnologia inverter vine la pachet cu o serie de beneficii de necontestat: consum mai mic de energie electrica, eficienta mai buna, zgomot redus si fiabilitate ridicata in timp.

Chiar daca dispozitivele care incorporeaza tehnologia inverter sunt mai scumpe, investitia va fi curand amortizata prin facturi mai mici la electricitate.

1. Tehnologia inverter
 
2. Avantajele si dezavantajele unui aparat de aer conditionat cu inverter

Tehnologia inverter

Canicula vara, temperaturi care coboara pana la -20 de grade Celsius in timpul noptii iarna. Este clar pentru toata lumea ca Romania a trecut in ultimii ani prin incercari grele din punct de vedere climatologic. Ce faci in aceste situatii? Creezi o tehnologie noua, inovatoare, performanta, economica si fiabila cu ajutorul careia sa poti beneficia de un confort termic sporit si acasa, dar si in spatii comerciale, birouri, sali de cinema, hale industriale si lista poate continua la nesfarsit.
Daca nu ai auzit inca vorbindu-se de tehnologia inverter esti printre putinii. Din acest material insa vei invata nu numai ce este, dar mai ales care sunt avantajele acestei tehnlogii, atat de mult laudata si din ce in ce mai utilizata.

Ce este tehnologia inverter

Tehnologia inverter a aparut la inceputul anilor 1900 si a ajuns sa fie folosita in numeroase domenii tehnologice. In prezent inverter (n.a. Inverter (eng.) = invertor – mutator care transforma curentul electric continuu in curent electric alternativ) este aplicata cu mare succes mai ales in constructia aparatelor de aer conditionat. Numerosi producatori de renume, precum Daikin, Mitsubishi sau Fujitsu, o folosesc deja pe scara larga.

Cum functioneaza tehnologia inverter la aparatele de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat ajusteaza temperatura dintr-o camera cu ajutorului unui compresor. Intr-un sistem traditional de constructie a aparatelor de aer conditionat, compresorul trece doar prin doua stari: stagnare sau functionare la capacitatea lui maxima. Altfel spus, in momentul in care tu pornesti aparatul, acest tip de compresor va functiona la capacitate maxima din primul moment si pana in clipa in care temperatura din camera ajunge la nivelul setat de tine. In acest moment, dispozitivul se inchide singur, urmand sa reporneasca in clipa in care senzorii detecteaza o schimbare de temperatura. Aceasta schema de pornire/oprire constanta a aparatelor de aer conditionat este oglindita in facturile tale uriase la energie electrica, pe care le primesti in cutia postala pe timpul lunilor de vara.

Un aparat de aer conditionat dotat cu tehnologie inverter va regla temperatura dintr-o camera fara a mai fi necesara oprirea si repornirea constanta a compresorului. In schimb, viteza de functionare a compresorului va fi ajustata de senzori constant, in functie de necesitati si de setarile tale. Cu alte cuvinte, compresorul porneste la capacitate maxima si functioneaza in aceste conditii pana cand temperatura ambientala ajunge la valoarea setata de tine. In acest moment, viteza compresorului va fi redusa in mod automat. Daca temperatura din incapere va creste din nou, aceasta schimbare va fi detectata de senzori, care vor mari din nou viteza de functionare a compresorului, fara a fi necesara o repornire a acestuia.

Poti crede la prima vedere ca o functionare continua a compresorului va incarca factura la curent, insa vinovat de consumul mare de curent este de fapt compresorul clasic, a carui viteza nu poate fi ajustata.

In ce domenii se foloseste tehnologia inverter

In afara aparatelor de aer conditionat, tehnologia inverter este folosita, printre altele, si in productia de frigidere, cuptoare cu microunde sau device-uri pentru autoaparare cu electrosocuri. In plus, este cea mai recomandata atunci cand vine vorba despre alimentarea cu ajutorul panourilor solare.

De ce este recomandata tehnologia inverter pentru alimentarea cu ajutorul panourilor fotovoltaice
Invertoarele special concepute pentru panourile fotovoltaice modifica tensiunea curentului, pentru ca aceasta sa poata fi folosita intr-o gama variata de dispozitive electronice.

Invertoarele sunt numite cateodata si „motoarele sistemelor fotovoltaice“, pentru ca fara acestea energia solara captata de panouri nu ar putea fi transformata in energie electrica, cea care pune in functiune toate aparatele pe care le avem in casa.

Avantajele si dezavantajele unui aparat de aer conditionat cu inverter
Daca treci peste pretul sensibil mai mare al aparatelor de aer conditionat cu tehnologie inverter, vei descoperi numai avantaje, de la eficienta energetica, la confort sporit, fiabilitate sau functionare silentioasa.

Eficienta energetica a unui aparat de aer conditionat cu inverter
Consumul ridicat de energie electrica in cazul aparatelor clasice de aer conditionat este dat de pornirea si oprirea repetata a compresorului. Insa, datorita tehnologiei inverter, care reduce viteza compresorului cand temperatura atinge un nivel optim, aparatele de aer conditionat de ultima generatie ajung la un consum foarte mic de curent, fapt pe care il vei simti imediat la buzunar.

Confort sporit datorita variatiilor mai mici de temperatura cu un aparat de aer conditionat cu inverter
Un aparat de aer conditionat cu tehnologie inverter incorporata va realiza mult mai rapid temperatura setata de tine. Aceasta temperatura va fi insa mentinuta printr-o serie de corectii de finete constante, pe care electronica echipamentului le va trimite catre motorul inverter, care le va transmite mai departe compresorului. Efectul este lesne de inteles – un confort constant, prin reglarea imediata a celei mai mici abateri de la temperatura dorita.

Randamentul de incalzire pe timpul iernii al aparatului conditionat cu inverter
Pompa de caldura a unui aparat de aer conditionat cu tehnologie inverter este dotata cu o capacitate nominala calculata pentru a putea compensa intre 70% si 100% din eventualele pierderi de caldura, asta in timp ce pompa de caldura cu compresor inverter va functiona doar la 50% din capacitatea pe care o detine. Ce inseamna asta? Din nou, consum redus de energie si un confort termic sporit, mai ales ca majoritatea locuintelor din Romania nu sunt izolate termic.

Functionarea silentioasa a unui aparat de aer conditionat cu inverter
Compresorul clasic al aparatelor de aer conditionat consuma si foarte multa energie, dar face si mult zgomot, prin porniri si opriri repetate, care se aud chiar si la vecini. Aceasta problema este eliminata de un compresor care nu se mai opreste, ci isi reduce viteza de functionare.

Fiabilitatea aparatelor de aer conditionat cu inverter
Eficiente energetic, insa si foarte fiabile. Asa mai pot fi descrise aparatele de aer conditionat cu tehnologie inverter, ale caror piese sunt mai putin solicitate decat cele ale sistemelor clasice, cu repetate porniri si opriri, si astfel se uzeaza mai greu.

Un stres mai mic pentru reteaua electrica cu un aparat de aer conditionat pe inverter
Pornirile si opririle repetate ale unui compresor clasic cresc consumul de energie electrica, dar pun presiune si pe reteaua electrica. Asta pentru ca pornirea si oprirea reprezinta doua socuri, cu varf de tensiune la pornire, care se repeta constant atunci cand aparatul este pus in functionare. Toate aceste probleme au fost eliminate odata cu aparitia tehnologiei inverter.

Pretul unui aparat de aer conditionat cu inverter fata de unul clasic
Pretul de achizitie al unui aparat de aer conditionat cu tehnologie inverter este mai ridicat decat cel al unui aparat clasic, insa investitia intiala va fi amortizata in scurt timp, prin scaderea facturilor de energie electrica. Comparativ, daca un aparat de aer conditionat clasic poate fi achizitionat si la preturi sub 1.000 de lei, nu acelasi lucru poate fi spus despre cele cu tehnologie inverter. Pretul acestora porneste de la aproxmativ 1.200-1.300 de lei, dar poate sa depaseasca 2.000 de lei.

Daca si tu esti un om practic si iti doresti nu numai facturi mai reduse la energia electrica, dar si un confort sporit, nu ar fi o idee rea sa faci un upgrade si sa montezi un aparat de aer conditionat cu tehnologie inverter.
*
**  bricodepot.ro
 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Service Auto autorizat RAR
Uleiuri Auto
Baterii auto
Salonul Auto Bucuresti 2016
Bucharest FAshion Week 2015

Sunteti aici: Home Ştiri Actualitate Tehnologia inverter - diferenta dintre un aparat de aer conditionat cu inverter si unul fara