Total Media News

Obama „termină treaba” în Afganistan. Cifrele războiului - Pagina 2 PDF Imprimare
Miercuri, 02 Mai 2012 14:23
Index articol
Obama „termină treaba” în Afganistan. Cifrele războiului
Pagina 2
Toate paginile

 

La câteva ore după anunțul său, cel puțin șapte oameni au murit la Kabul, într-un nou atac terorist.

Succesiunea celor două evenimente vorbește despre „rezolvarea” unui conflict purtat între cea mai sofisticată a lumii și o forță aproape invizibilă, protejată de munții afgani. În mod evident, uciderea lui Osama bin Laden – acum exact un an – este o victorie extrem de importantă, însă fără mari beneficii concrete, „la firul ierbii”. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, anul trecut au fost uciși 3.021 de civili, cu 8% mai mult decât în 2010, iar 4.507 au fost răniți. Numărul atacurilor sinucigașe a crescut cu 80% în perioada menționată. 

Conflictul a fost declanșat pe 7 octombrie 2001, la nicio lună după atacurile asupra Turnurilor Gemene și Pentagonului, revendicate de al-Queda.  După înlăturarea talibanilor de la putere, conflictul s-a transformat într-unul fragmentat și greu de controlat. Activitatea insurgenților s-a amplificat în mod dramatic din 2006 încoace, iar civilii afgani au început să devină ținte ale atacurilor.

De la începutul conflictului, coaliția din Afganistan a pierdut 2.985 de soldați, consemnează http://icasualties.org/oef/. Dintre aceștia, 1.957 sunt americani, 410 britanici, 158 canadieni. 19 români au murit în timpul operațiunilor coaliției sau al atacurilor talibanilor. Nu există cifre oficiale privind totalul civililor uciși în cei 11 ani de război. Misiunea Națiunilor Unite în Afganistan (The United Nations Mission in Afghanistan  - UNAMA) arată însă că 12.793 de civili și-au pierdut viața doar între 2007 și 2011. 



 

Bannere

total-media-news.ro
karate.info.ro
tmn-tv.ro
Magazin specializat piese auto
AutoPuls
Salonul Auto Bucuresti 2023

Sunteti aici: Home Actualitate International Obama „termină treaba” în Afganistan. Cifrele războiului - Pagina 2